Ingen parade i Baku

Publisert

Det er ingen hemmelighet at Eurovision Song Contest har mange skeive tilhengere. Mange homofile valfarter til byene hvor den store finalen blir arrangert. At årets Eurovision Song Contest arrangeres i Baku i Aserbajdsjan har ført til rykter om en homoparade i forbindelse med arrangementet. Ryktene oppstod på nettstedet NightTours, et nettsted som lister alle internasjonale homoparader og pridearrangement, og på NightTours' liste sto det inntil nylig at det skulle arrangeres en homoparade i Baku i forbindelse med Eurovision-finalen i mai. Arrangementet er nå slettet fra NightTours. Men like fullt har det oppstått en debatt i Aserbajdsjan om homoparader og homofiles levekår. Nyhetsbyrået News.Az har tatt oppgaven med å opplyse verden om at landets lhbt-befolkning har det strålende, og at homoparader ikke behøves. Nyhetsbyrået får støtte for sin kampanje mot homoparade fra Aserbajdsjans lhbt-miljø og lederen for lhbt-organisasjonen Gender and Development, Kamran Rzayev, sier i et intervju med News.Az at det heldigvis bare er løse rykter. «Verken vårt eget miljø eller andre miljøer for seksuelle minoriteter i Aserbajdsjan er klar for en homoparade», sier Rzayev til News.Az. Han mener ryktene har oppstått i et forsøk på å sette Eurovision-finalen i et dårlig lys. «Det er snakk om veldig få tilfeller av diskriminering mot homofile i Aserbajdsjan. Det er bare noen få situasjoner hvor det har vært skittkasting og latterliggjøring av homofile. Men det har aldri resultert i fysiske eller voldelige situasjoner», sier Rzayev og legger til at dette er problemer som også finnes i de fleste land i Europa. En annen representant for lhbt-miljøet i Aserbajdsjan, Ruslan Balukhin, mener negative holdninger til homofile må sees i sammenheng med om levevilkårene i samfunnet er gode eller dårlige. For Balukhin er det innlysende at et sivilisert samfunn viser toleranse overfor seksuelle minoriteter. «Det finnes personer i Aserbajdsjan som ikke skjuler sin seksuelle orientering. Det betyr ikke at de går i parader av den grunn. Og det trenger de heller ikke. De lever livene sine i fred og fordragelighet, jobber og omgås mennesker som er opplyste nok til å behandle dem med forståelse», sier Balukhin til News.Az. Forbudet mot homoseksuelle handlinger ble opphevet i 2000, men homofili er fortsatt tabu. Holdningene til homofile er stort sett negative og mange velger derfor å forbli i skapet. Til tross for at homoseksualitet ble avkriminalisert i 2000 meldes det om økt trakassering, spesielt fra politi mot homofile menn. Spesielt utsatt er mannlige prostituerte. Det kom frem i en rapport utført av International Helsinki Federation i 2001.

Eurovision som pressmiddel

Generalsekretæren i den nasjonale ungdomsorganisasjonen Ireli Public Union, Rauf Mardiyev, mener landet ikke er modent for en homoparade. Men det betyr ikke at homofile diskrimineres.«Folket i Aserbajdsjan har alltid vært kjent for sin toleranse. Ingen blir diskriminert når det gjelder religion eller nasjonalitet. Ei heller når det er snakk om seksuelle minoriteter. Det betyr ikke at vi skal bryte tradisjonene våre. Samfunnet vårt er ikke forberedt på slike arrangementer. Vi behøver de heller ikke», sier Mardiyev. News.Az går langt i sitt forsøk på å male et bilde av Aserbajdsjan som et idyllisk samfunn hvor lhbt-personer møter få eller ingen problemer. Det viktigste, i følge nyhetsbyrået, er å «ikke provosere resten av samfunnet ved å være trassig», og oppsummerer med at det neppe går en homoparade i gatene i Baku under Eurovision Song Contest i mai. «Selv ikke representanter for de seksuelle minoritetene ønsker det. De ønsker i all hovedsak ikke å utlevere sine seksuelle preferanser i all offentlighet. Privatlivet er en privatsak», melder News.Az

Må sørge for sikkerhet

Ikke alle kjøper glansbildet. Den engelske avisa The Times kan fortelle om en hverdag preget av trakassering, brutalitet, trusler og utpressing. Den kjente engelske aktivisten Peter Tatchell sier i et intervju med The Times at Eurovision-arrangørene må få garantier på at myndighetene i Aserbajdsjan vil respektere menneskerettighetene. «Myndighetene må sørge for sikkerheten til det tilreisende Eurovision-publikummet slik at de ikke blir utsatt for overgrep. Nasjonal og internasjonal presse og media må også sikres slik at de kan rapportere fritt fra konkurransen», sier Tatchell. Maxim Anmeghichean i organisasjonen International Lesbian and Gay Association (ILGA) sier til The Times at Eurovision-organisasjonen bør legge press på myndighetene i Aserbajdsjan.«Eurovision er en konkurranse som er populær i homomiljøet. Dette er en god anledning for Aserbajdsjan til å gå i en retning med mer åpenhet», sier Anmeghichean til The Times.

Mer om Eurovision Song Contest:

eurovision.tv

Powered by Labrador CMS