Skeiv Verdens fotokampanje I Choose To Be Me (Foto: Ronja Omar)

– Jeg velger å være meg

Publisert

Skeiv Verden markerer Transminnedagen med fotokampanjen I Choose To Be Me.

Transminnedagen ble startet i 1999 av Gwendolyn Ann Smith for å minnes drapet på Rita Hester, en svart amerikansk transkvinne som ble drept året før. Markeringen har som mål å skape oppmerksomhet rundt utfordringene transpersoner møter rundt om i verden. Den markerer også slutten på Transgender Awareness Week.

Skeiv Verden markerer Transminnedagen med en fotokampanje.

– Vi har da tatt bilder av personer som bryter med kjønnsnormene, og som definerer seg utenfor kategoriene for kvinne og mann, sier Susanne Demou Øvergaard, generalsekretær i Skeiv Verden.

– Med denne fotokampanjen vil vi også skape oppmerksomhet rundt de som har blitt utsatt for transfobisk motivtivert vold og drap. Målet er å rette søkelys rundt trakasseringen, hatpraten, volden og diskrimineringen transpersoner og de som brykter med kjønnsnormene opplever både i Norge og resten av verden. I 2016 minnes de 295 personer som er rapportert drept grunnet sin kjønnsidentitet, sier Demou Øvergaard.

Bildene, som er tatt av Ronja Omar, brukes i en kampanje publisert på Skeiv Verdens Facebook-side.

– Vi ville skape er rom hvor man kan slappe av og nyte tiden foran kamera, forklarer Demou Øvergaard.

Kampanjen føles av mottoet I Choose To Be Me – et motto som gikk hjem hos de som ble avbildet.

Artist Mathilde Decaen stilte opp for Skeiv Verdens kampanje og forteller at det var en positiv opplevelse.

– Etter min erfaring sliter transkvinner ofte med selvbildet sitt. Det er ikke bare samfunnets kjønnspress, men også et press om å passere, samt at mange sliter etter år med selvhat og internalisert transfobi, sier Decaen og utdyper.

– Mange av oss har rett og slett vanskelig for å se at vi er vakre akkurat som vi er.

Decaen roser fotograf Ronja Omar for å skape en trygg atmosfære.

– Hun var så flink til å se det vakre i oss, fremme det og vise det til oss. Det er en eget verdi i dette. Det var en slags selvtillits-boost, og jeg tenker at det hadde vært utrolig fint om flere hadde fått oppleve dette, avslutter Mathilde Decaen.

Powered by Labrador CMS