Jenter med baller

Publisert

I dokumentarfilmen «Jenter med baller» blir vi med på DaKings oppturer og nedturer. – Dette var en hel gruppe med drag kings. Det var rett og slett for spennende, så jeg måtte bare filme dem, sier Kenneth Elvebakk. Etter at Kenneth Elvebakk lagde den kritikerroste dokumentarserien om gutta på Raballder håndball og dokumentarfilmen «Den hemmelige klubben», om noen av de mennene som startet den første homofile foreningen i Skandinavia, var det flere jenter som ytret et ønske om en dokumentarfilm om lesbiske. Våren 2007 fikk han historien sin da Marit Johanne Bjerke fortalte at hun og noen venner skulle starte opp en drag king-gruppe. – Jeg ble veldig nysgjerrig, så jeg bestemte meg for å prøvefilme litt. I tillegg er jeg generelt opptatt av identitet og kjønn, hva som oppleves som mannlig og kvinnelig, og hvordan vi oppfattes av andre og hvordan vi oppfatter oss selv, sier Elvebakk som fikk NRK med på laget etter å ha vist en pilot av prøvefilmingen. Harald Herland i filmselskapet Applaus! film & tv står som produsent, mens Elvebakk selv har hatt ansvar for foto og regi. Fra høsten 2007 til høsten 2009 har de fulgt Lone, Bente, Karine, Marit, Maria og Mervi i den da nyoppstartede drag king-gruppa DaKings. – Jeg fulgte dem tett, kanskje for tett vil de selv si i dag, men det har gitt en egen nerve i filmen. Det gjør også at jeg selv er veldig fornøyd med filmen og hva vi har klart å få ut av 130 timer med opptak, sier Elvebakk.

– Hvordan var det å følge dem over en så lang periode?

– Det har vært utrolig gøy. Jeg har vært med på tre lange workshophelger med dem, de har øvd og sunget, drukket øl og spilt gitar og testet nye kostymer. Jeg har fått vært med i bryllup og møtt kjærester, familie og venner. I tillegg har jeg vært flue på veggen bak scenen på alle show og det er jo en utrolig opplevelse i seg selv.

– Hvilket forhold hadde du til drag kings fra før?

– For meg var drag kings et nytt bekjentskap. Jeg har ikke sett så mange drag kings i Norge tidligere, og det er heller ikke så mange jenter som opptrer som menn på scenen.

Fra oppstart til oppløsning

Høsten 2009 gikk jentene hver til sitt og medlemmene dannet tre nye grupper; Konger for en kveld, Noen karer og NorDivas. – Jeg følte de hadde så mye gøy sammen og at de fikk til fine show, så det var trist å filme at gruppa ble nedlagt. Jeg kom ganske tett på dem og jeg opplever det som befriende at de ikke sensurerer bort det som er litt vanskelig, men at vi også får være med der det gjør litt vondt – ikke bare oppturer, sier Elvebakk som tror filmen kan være med å gi folk en bedre forståelse på hvorfor gruppa lagt ned. I utgangspunktet var tanken å lage en film om begrepet «drag kings» og hva det vil si å være kvinne og opptre som mann. I stedet mener han selv at det kanskje har blitt mer en «bandfilm» om en gruppe som går i oppløsning. – Med det mener jeg at det kunne vært en film om en hvilken som helst gruppe som opptrer og som jobber veldig tett sammen og opplever samarbeidsproblemer. Men likevel er det en film om jenter som opptrer som menn på scenen. Og kanskje har jeg klart å formidle noe generelt om det å være en jente, men også noe mer om det å være en lesbisk jente.

Til inspirasjon

Da han gikk inn i dette prosjektet, hadde han kun kjennskap til Marit, men han fikk raskt et godt forhold til de andre medlemmene i gruppa. – Jeg føler at jeg har et godt forhold til alle jentene som har vært med. Jeg ble utrolig godt tatt i mot og det var veldig gøy å jobbe med jentene helt fra dag én. Jeg håper filmen er såpass balansert at de kjenner seg godt igjen i hvordan de selv er fremstilt og hva som er tatt med i filmen.

– Hvordan vil du beskrive jentene?

– De er en utrolig morsom gjeng, fulle av liv og kreative sjeler som våger å ta store sprang. Jeg tror ikke bare de vil inspirere lesbiske jenter, men alle jenter og kvinner som trenger forbilder og som ønsker å vise andre sider ved seg selv. Noen av jentene er mer ambisiøse, mens andre ser på det å opptre kun som en hobby, men de er en herlig gjeng.

– Føler du at du selv lærte noe nytt i løpet av innspillingen?

– Kanskje det jeg har lært, som er litt nytt, er hvordan jenter er mot hverandre når ting blir litt vanskelig. Kanskje mange gutter er mer rett på sak, mens jenter bruker litt andre metoder, sier Elvebakk til Blikk Nett. «Jenter med baller» har førpremiere under Kortfilmfestivalen i Grimstad 16.-21.juni og festpremiere under Skeive Filmer i september. I løpet av høsten 2010 vil også NRK vise filmen.

Powered by Labrador CMS