Judas Priest med homofile Rob Halford i spissen besøker Oslo i juni.

Judas slo igjennom i 1974 med «Rocka Rolla», og har levert noen av heavy metalens mest hardtslående album og hits. Bandet besitter virituos, teknisk presisjon og enorm styrke i sin ubarmhjertige konsertfremtreden, som krones av vokalist Rob Halfords legendariske stemme. At bandet i 2010 ble tildelt Grammy for «Best Metal Performance» for låta «Dissident Aggressor» fra livealbumet «A Touch of Evil», bekreftet på alle måter at bandet fortsatt er høyaktuelle og av ypperste, i kvalitet innen heavy metal.

Historien om Rob Halford, født Robert John Arthur Halford, startet 25. august i 1951 da han tok sitt aller første åndedrag i byen Walsell, nordvest for Birmingham i England. Halford begynte å synge og briljerte med sitt talent allerede i tenårene. Han spilte i flere lokale band. Men er var tilfeldigheter som førte til at Halford endte opp med egen fanklubb og berømmelse. For i 1973 var Judas Priest et «up and coming» Birmingham-band på jakt etter en ny vokalist. Halfords søster var sammen med bassisten i bandet, og det var slik Halford ble oppdaget.

«Metal God»
Med han bak mikken ga Judas Priest ut sitt første album, «Rocka Rolla». Halford ble kjent for å innta scenen på motorsykkel ikledd lakk og lær, og det tok ikke lang tid før han ble en yndling i metal-verdenen. Han fikk dessuten kallenavnet «Metal God» på grunn av hans enorme påvirking på musikksjangeren.

Flere plater og besetningsutskiftninger fulgte i årene som kom, og bandet frontet det som ble kalt «the new wawe of British heavy metal». De opparbeidet seg en enorm fanskare verden over, og noen av utgivelsene har blitt en viktig inspirasjon for store band som Metallica, Slayer og Def leppard.

Men som de fleste store artister hadde også Halford behov for å utforske andre musikalske stilarter. Etter verdensturneer og en rekke gull- og platinapriser, takket Halford for seg etter nesten tjue år i bandet, uvitende om at de tolv år senere skulle finne tilbake til hverandre.

Det hadde i lang tid vært spekulasjoner om Halford var homo, og i 1998 kom den steintøffe sangeren ut under et intervju på MTV: «Jeg tror de fleste har skjønt at jeg har vært homo hele mitt liv».
Han sa også at han håpet at flere metal-homser kom ut av skapet etter han hadde stått fram.

Selv om han fortsatt er den eneste åpne kjente skeive heavy-rockeren, har flere fans fått mot til å stå fram. For 24 år gamle ihuga metal-fan Ian Lord fra Bristol, var det nettopp Halford som ga han styrke til å gjøre dette.
«Hvis Rob Halford kunne gjøre det så kunne jeg også. Han ga meg et utrolig mot, for han er den første med en så enorm status innenfor metal-miljøet som har sagt at han er homse. Han er uten tvil min største inspirasjon.»

Fem år etter at Halford hadde fortalt en hel verden at han var homo, var han igjen tilbake i Judas Priest. Der han hører hjemme.

I Oslo Spektrum tirsdag 2. juni 2015 spiller Judas Priest sammen med Def Leppard og Five Finger Death Punch.