«120 slag i minuttet». Foto: ©Céline Nieszawer/Arthaus.

Kamp og fortvilelse

Vinn kinobilletter til filmen «120 slag i minuttet» på Blikk nett.

Publisert

Endelig får en av fjorårets beste skeive filmer kinopremiere i Norge. «120 slag i minuttet» har premiere fredag 23. mars. Vinn kinobilletter på Blikk nett.

Den franske filmen «120 slag i minuttet» skildrer en tid preget av alvor og håpløshet, men også en tid fylt til randen av livsglede og energi. Filmen er en hyllest til aktivistene som tokkampen og som nektet å gi opp.

«Jeg tror det er vanskelig å elske en film mer enn denne,» uttalte juryformann Pedro Almodóvar under filmfestivalen i Cannes i fjor. «120 slag i minuttet» var en av favorittene på festivalen - og vant både Grand Prix, Filmkritikerprisen og Queer-palmen.

Nå får «120 slag i minuttet» endelig kinopremiere i Norge. Fredag 23. mars settes filmen opp på norske kinoer. Du kan vinne billetter. Mer info lenger ned i saken.

Direkte aksjon og sivil ulydighet

Aksjonsgruppa AIDS Coalition to Unleash Power (ACT UP) ble dannet i mars 1987 på et møte på Lesbian and Gay Community Services Center i New York. Homoaktivist og forfatter Larry Kramer var invitert for å snakke om krisen og i han benyttet anledningen til å kritisere organisasjonen Gay Men's Health Crisis (GMHC), som Kramer hevdet var politisk impotent. Kramer var en av grunnleggerne av GMHC, men trakk seg fra styret i 1983. På møtet i Lesbian and Gay Community Services Center denne marskvelden spurte Kramer: «Har vi lyst å starte en ny organisasjon dedikert til politiske aksjoner?»

ACT UP 30 år-jubileumssamling ved NYC AIDS Memorial i St. Vincent Triangle Park i West Village på Manhattan, New York 30. mars 2017. Foto: Elvert Barnes.

Han ble møtt med et rungende «ja!». To dager senere samlet nærmere 300 personer seg og startet ACT UP.

24. mars 1987 samlet ACT UP 250 demonstranter i gatene rundt Wall Street og Broadway i New York. Demonstrantene krevde bedre tilgang til medisiner og en koordinert innsats mot pandemien på nasjonalt plan. 17 ACT UP-medlemmer ble arrestert under demonstrasjonen.

«Silence=Death». Foto: AIDS Coalition to Unleash Power (ACT UP) .

ACT UP gjentok demonstrasjonen et år sendere, samme dato, og over 100 ACT UP-medlemmer ble arrestert.

ACT UP ble kjent for sine direkte aksjoner, og arrestasjoner. Virkemidlene deres var sivil ulydighet. ACT UP gjorde seg også synlig visuelt. I april 1987 inngikk ACT UP et samarbeid med Silence=Death Project. Plakaten «Silence=Death», med hvit skrift på sort bakgrunn og med en rosa triangel, har blitt et ikonisk bilde som for alltid vil bli forbundet med ACT UP og aids-pandemien.

11. oktober 1988 gjennomførte ACT UP en av sine mest suksessrike demonstrasjoner, både med hensyn til antall demonstranter og mediedekning. ACT UP klarte å stenge Food & Drug Administration (FDA) en hel dag. Pressen omtalte demonstrasjonen som den største siden demonstrasjonene mot Vietnamkrigen.

ACT UP hadde ingen ledere og fungerte som et anarkistisk nettverk. Det var målet fra starten da Larry Kramer tok initiativet til å starte ACT UP. I et intervju under The New York Lesbian & Gay Experimental Film Festival i 2015 fortalte ACT UP-medlem Gregg Bordowitz: «Dette er et grasrot-intiativ og demokrati og politikk i praksis. Vi må overbevise folk og rettferdiggjøre ideene våre. Vi må være der folk er.»

«120 slag i minuttet». Foto: ©Céline Nieszawer/Arthaus.

Aktivismen til ACT UP i New York spredte seg til andre byer i USA og i dag er det aktive avdelinger i flere byer, hvor avdelingene i New York og Philadelphia er spesielt aktive.

ACT UP Paris

ACT UP Paris ble grunnlagt 9. juni 1989 etter modell fra bevegelsen i USA, og på samme måte som aktivistene i USA brukte ACT UP Paris direkte aksjoner som middel for å bekjempe samfunnet sog myndighetenes generelle likegyldighet til hivpositive og aidssyke.

Handlingen i Robin Campillos gripende film «120 slag i minuttet» er lagt til denne dramatiske tiden. Vi følger nykommeren Nathans møte med ACT UP og hvordan han får sin verden snudd på hodet i møtet med den mer radikale og militante Sean, som kaster sine siste krefter inn i kampen mot legemiddelindustrien og regjeringa.

Selv om forholdet deres er hovedtemaet i historien, blir vi kjent med aktivistene i Act Up og deres hverdag som preges av en konstant kamp og radikale protester for å bli sett og hørt. Tross de hyppige påminnelsene om død og fortvilelse, og uenighet innad i Act Up, viser filmen også den grunnleggende solidariteten som ligger til grunn for fellesskapet. Spesielt hvor viktig det er ikke å la fortvilelsen ta overhånd, selv i de mørkeste tider.

Konkurranse

Blikk nett i samarbeid med Arthaus gir bort 10 kinobilletter til «120 slag i minuttet». Billettene kan brukes over hele landet. Vi trekker 5 vinnere som hver får to billetter.

Spørsmål: På plakaten «Silence=Death» er det en rosa trekant. Hva er historien bak den rosa trekanten?

Svaret sender du på epost til: konkurranse@blikk.no NB! Merk eposten «120 slag i minuttet» og husk å legge inn fullt navn og telefonnummer.

Svarfrist: torsdag 22. mars kl. 17.

Powered by Labrador CMS