I Eastern Cape, Sør­-Afrika, lever den ensomme fabrikkarbeideren Xolani. Med fri fra jobben, legger han ut på en reise til et avsidesliggende fjell for å assistere en Xhosa­omskjæring, et ritual som gjør gutter til menn.

Helt isolert fra kvinner, lærer de unge mennene de maskuline kodene for deres kultur. Den sørafrikanske regissøren, John Trengove gir med «The Wound» publikum en historie om maskulinitet og ritualer. «The Wound» ble vist under filmfestivalen i Berlin i fjor.

I midten av et barskt og aggressivt miljø finner Xolani, spilt av Nakhane Touré, en venn i Kwanda, som raskt finner ut av Xolanis dypt bevarte hemmelighet. Han er forelsket i en mann. Spenningen i filmen bygges opp gjennom Kwandas økende tvil til de patriarkalske rammene rundt manndomsinnvielsen, og Xolanis uutholdelige dragning mellom de sterkt tradisjonelle verdiene og sin seksuelle identitet som er stikk i strid med det samfunnet forventer.

Hovedrolleinnehaver Nakhane Touré har gjennomgått disse ritualene, og er selv homofil. Gjennom hans prestasjon i filmen får vi et opprivende innblikk i en særegent sørafrikansk versjon av det gamle dilemmaet mellom tradisjon og modernitet.

Etter premieren i januar i fjor var filmen omgitt av kontroverser. Filmskaperen ble beskyldt for å være kulturelt ufølsom fordi ritualene som vises er hemmelige ritualer. Kinoer i Sør Afrika ble tvunget til å avlyse visninger, noe som fikk enkelte kritikere til å hevde at det var basert på homofobi, ikke hemmelige ritualer.

Filmens produsenter mottok trusler og skuespillerne og filmens crew måtte gå i dekning.

Kontroverser til tross. Filmen har høstet mange priser, hele 19 fordelt på 44 filmfestivaler. «The Wound» innkasserte også åtte priser under South African Film and Television Awards (Safta), blant annet Beste skuespiller, Beste regi og Beste film. Filmen var også nominert til Oscar i kategorien Best Foreign Language Film.

«The Wound» har kinopremiere fredag 23. februar.