Kom ut som gutt i Facebook-video

Publisert

Da Oliver Stene Johansen (23) kom ut av skapet for andre gang, var det som gutt på Facebook. Oliver Stene Johansen studerer filmproduksjon ved Høgskolen i Lillehammer. Det var under temakvelden «født i feil kropp» med Ante Bjelland at Johansen fikk ideen om å lage en egen video hvor han stod frem som gutt.– Jeg tenkte at det å lage en egen film hvor jeg står frem som gutt, var en fin måte å vise frem kreativiteten min på, samtidig som det for meg var en grei måte å komme ut av skapet på. Jeg tenker at jeg har kommet ut av to skap. Først som lesbisk da jeg var 16 år, nå som gutt i en alder av 23. Men det å komme ut som lesbisk var som å komme ut av et skap inni et annet skap og det var ikke riktig for meg. Det er gutt jeg er, ikke lesbisk kvinne, sier Johansen til Blikk Nett. Videoen er tonesatt av Queen og Freddie Mercurys «I Want To Break Free», en sang Johansen mener løfter frem tematikken i videoen.– Jeg bryter meg fri i den videoen, dermed tenkte jeg at den sangen ville være perfekt. Videoen ble lagt ut 4. november og nå har den fått over 1250 likes. Det er nesten skremmende hvor utelukkende positive tilbakemeldingene har vært, sier han.

Den store erkjennelsen

I videoen sier Johansen at han har gjemt seg hele livet. Det har vært flere episoder underveis i oppveksten som har gjort ham bevisst at han er en gutt.– Da jeg var sju-åtte år gammel fikk jeg høre at hvis du som mann barberer deg ofte, så kommer håret fortere tilbake igjen. Så da gikk jeg ned på badet i kjelleren og barberte meg. Jeg ble så innmari skuffa da det ikke kom ut noe hår i ansiktet mitt! Den gangen hadde jeg ingen begreper om pubertet og hvordan kroppen min kom til å utvikle seg videre, sier Johansen. – Bevisst min identitet som gutt ble jeg nok først i 12-13-årsalderen. Men det var ikke lett å vite den gangen heller. Det var vanskelig for meg å prate om det, og så kunne jeg avfeie det som en fase overfor meg selv. Han forteller at den store forandringen og erkjennelsen av å være en gutt meldte seg da han kom i puberteten og begynte å få kroppen til en kvinne.– Jeg var så glad for at jeg var sent utviklet og fikk mensen sent, men likevel var det et rent helvete da den kom, sier han.

Møtt med respekt

Oliver Stene Johansen har alltid tedd seg som en gutt og har ikke tall på hvor mange ganger han har fått høre: «Nå må du slutte å oppføre deg som en gutt, du må oppføre deg som ei jente.»– Det har gjort meg sint å få høre at jeg må slutte å oppføre meg som en gutt. Jeg har aldri vært Sunniva, jeg ser på det som en rolle jeg har måttet fylle. Etter jeg kom ut av skapet som Oliver, så har jeg fått mer energi i hverdagen. Jeg kan bare konsentrere meg om å være meg i stedet for å bruke mye energi på å te meg som Sunniva i det offentlige rom. Nå kan jeg være Oliver hele tiden, sier Johansen fornøyd.Johansen kommer fra et lite tettsted i Nord-Trøndelag hvor alle kjenner alle, men det mye omtalte bygdedyret har han ikke sett noe til. – Jeg har bare opplevd å bli møtt med respekt der jeg kommer fra og forventer ikke noe stor ståhei når jeg reiser hjem på juleferie i desember.

Sterke bånd

Den unge mannen er tydelig på at han vil gå hele distansen for å bli hundre prosent mann, men har ingen konkrete planer om kjønnsbekreftende operasjon foreløpig.– Jeg er såpass tidlig i prosessen og det er ikke bare jeg som bestemmer alt dette, men jeg vet at jeg vil gå hele veien. Slik det er i dag så må jeg bli tvangssterilisert for å kunne gjennomgå kjønnsbekreftende kirurgi. Det å ikke kunne få biologiske barn er ikke noe problem for meg. Jeg er adoptert og har et sterkt bånd til foreldrene mine, så jeg vet at det å knytte bånd til et barn ikke er biologisk betinget. – Akkurat nå har jeg det veldig bra. Det føles bare veldig godt å få være seg selv og den jeg hele tiden er ment å være. Nå skal jeg fullføre studiet i filmproduksjon og så skal jeg bli TV-fotograf. Drømmen er å jobbe med sport. Jeg elsker all slags vintersport og håper jeg får jobbe med det en dag. Her står Sunniva frem som Oliver:  

Powered by Labrador CMS