– Jeg var på Høstutstillingen på Kunstnernes Hus forrige lørdag, og det var noen interessante verk der, sier Vanja Ødegård.

– Særlig Marit Rolands papirinstallasjon var flott; estetisk vakker og litt mystisk, og man kan gå inn i den, som jeg likte godt.  

– Ellers tipset en venn av meg meg om drag queen bingo på torsdager på London. Jeg skriver for tiden min masteroppgave i Filmvitenskap med tema «Drag queens i Film og TV», så tenkte meg en tur på det. Love a good queen.

Vanja Ødegård er styremedlem i Skeive Filmer, som åpner på Filmens Hus, Cinemateket fredag 19. september med filmen «Appropiate Behaviour». Åpningsfilmen handler om persiske Shirin som stadig tryner i forsøkene på å finne sin identitet i trendye Brooklyn i New York. Skeive Filmer er i sitt 24. år og presenterer en rekke prisvinnende filmer, kritiker- og publikumsfavoritter fra festivaler som Berlinale, Sundance, SXSW, Tribeca og Toronto. (Les også: Brita åpner Skeive Filmer)

Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?
– Jeg liker kulturopplevelser som engasjerer mennesker. Som gjør de oppspilte og gir de energi. Jeg hater å være på konserter hvor ingen danser, men bare står og drikker øl og kanskje tramper takten med foten. Hva får man ut av det? Jeg liker å være steder hvor man har lov å være litt utagerende. Frikedanse eller synge høyt eller gråte.

– Hva er homokultur for deg?
– For meg som ikke er skeiv selv, så prøver jeg å trå litt varsomt når jeg skal uttale meg på vegne av en kultur jeg ikke personlig er en del av. Men homokultur har et utrykk og en lidenskap som jeg syns er unik. Det er mye stolthet, men også mye kompliserte følelser og problematikk. Jeg liker en kultur som har et mer flytende begrep om kjønnsidentitet, kjønnsutrykk og seksualitet. Det er plass til fler. Og jeg har aldri opplevd at noen syns det er et problem at jeg er en streit person som jobber med skeive temaer. Vi har jo alle de samme målene; toleranse, forståelse og mangfold.
 
– Hva har vært din beste kulturopplevelse?
– Jeg elsker forestillinger som Rocky Horror Picture Show hvor publikum kler seg ut og interagerer med både skjerm og scene. En av mine aller beste opplevelser med et slikt type kulturarrangement var på en sing-along visning av «Skjønnheten og udyret» på Castro Theatre i San Francisco. Den salen er utrolig vakker, det var stappfult med folk som hadde kledd seg ut, og alle sang med for full hals. Helt magisk.

– Hva har vært din verste kulturopplevelse?
– Jeg tror jeg glemmer de verste kulturopplevelsene ganske fort, heldigvis. Men det var en konsert jeg var på i Trondheim under Meta.morf, som egentlig er en veldig kul festival. Da var det en fyr som hadde rigget til en Flesh-light til en mikrofon og begynte å lage «musikk» på den med glidemiddel. Det tok ikke lang tid før han bare sto og slo løs på den. Det ga meg klare assosiasjoner til seksualisert vold, og selv om det helt sikkert var meningen at det skulle provosere, så følte jeg det var unødvendig, støtende og et billig triks for å få en reaksjon blant publikum.