Kristin Fridtun (Foto: Linn Kristin Nordseth)

Kulturtipset

Publisert

I slutten av oktober ble forfatter Kristin Fridtun tildelt Bokhandelens sakprosapris for boka Kjønn og ukjønn.

I en samling ordhistoriske essays viser Kristin Fridtun hvordan en identitet blir til ved å granske språket, og hun speiler også kjønnsidentiteten sin i historien til ordet kjønn. Tidligere denne uka holdt Fridtun også et foredrag om bruken av ordet «hen» i Språkrådet. Fridtun ble svært overrasket over å få sakprosaprisen.

– Det var veldig stas i seg selv, men også stas fordi de fleste bøker får et kort liv. Prisen bidrar til at boka mi lever litt lenger, sier Kristin Fridtun til Blikk nett.

Kristin Fridtun anbefaler alle å ta en titt på Skeivt arkivs Skeivopedia.

– Skeivopedia er Skeivt arkivs eget oppslagsverk. Det er veldig lærerikt og der finner du stoff som du ikke finner andre steder. Det er en stadig voksende samling tekster om viktige personer, hendelser og organisasjoner som utvides etter hvert, sier Fridtun.

– Hvilken type kulturopplevelser er du mest glad i?

– Gjerne litt sånn lavmælte ting som film, foredrag, debatter og utstillinger. Jeg er lite glad i fester, men hører mye på musikk. Så leser jeg selvfølgelig en del. Den siste tida har det gått mest i nordisk samtidslitteratur.

– Hva er skeiv kultur for deg?

– Det er noe jeg setter stor pris på og som inneholder eller tar opp noe som er skeivt, men det skeive trenger ikke å være et hovedtema.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– Da vil jeg nevne et skolebesøk med selveste Gerd Brantenberg på Elverum videregående skole på begynnelsen av 2000-tallet. Da satt jeg som et tent lys! Det var et høydepunkt som faktisk viser at skoleverket kan by på store kulturopplevelser.

– Og din verste?

– Jeg så en skeiv film her om dagen som var så ille at jeg virkelig kjedet meg ei halvtime ut i filmen, og det skal sies at jeg har veldig høy terskel for å kjede meg når jeg ser skeive filmer. Selv om det var en film med lesbetema, så orket jeg rett og slett ikke å se ferdig hele. Men nå husker jeg ikke hva filmen het…

Powered by Labrador CMS