Kari Folvik anbefaler kongegaver.

– Jeg anbefaler et besøk på Kunstindustrimuseet i St.Olavs gate i Oslo. Dette har vært et av yndlingsmuseene mine helt siden jeg flytta til Oslo i 1982. Bygget er vakkert med store saler, mye dekor og praktfulle trapper. Du kan se det fantastiske Baldisholteppet frå 1100-talet. Det er en bildevev laget som en kalender der hver måned har sitt motiv. Det ble funnet ved en tilfeldighet, og det er utrolig at fargene er så fine og at teppet elles er så godt bevart. Den kongelige draktutstillinga er også verdt et besøk. Kjolene og draktene til Maud, Märtha og Sonja er representanter for hver sin epoke. Museet har også skiftende utstillinger. Nå kommer «Kongelige reiser 1905-2005» der vi kan se gaver som kongefamilien har mottatt på sine reiser rundt i verden. Ikke noe av dette har vært vist tidligere.

Kari Folvik er grunnleggeren av Lesber i dagslys. Hun er bibliotekar på Deichman og er autorisert Osloguide på norsk og engelsk. Hun er også redaktør for nettstedet skeivbok.no, en database over bøker som har homofili som tema. Den inneholder fakta- og fagbøker og skjønnlitteratur for voksne, ungdom og barn.

– Når du først er i området, gå gjerne over gata og finn fram til æreskirkegården på Vår Frelsers gravlund. Der ligg alle de store. Wergeland, Ibsen, Bjørnson og Camilla Collett. Norsk historie og kulturhistorie i massevis. Jeg planlegger en vandring der i regi av Lesber i dagslys.

– Har du gjort noe gøy kulturelt i det siste?

– Operaen «Faust i Kristiansund». Gounods musikk til Goethes tekst. En lykkelig forening av profesjonelle og amatører. En stor opplevelse.

– Hva slags kultur syns du er undervurdert?

– De kommunale kulturskolene som tilbyr undervisning for barn innenfor musikk, dans, teater og kunst. Dette er et kjempefint tilbud som voksne også kan benytte seg av. Dette er kultur på lokalplanet som er veldig viktig. Kulturskolene har konserter, oppsettinger og jubileumsfeiringer og er viktige arenaer for kreativitet og samspill.

– Hva har vært din beste kulturopplevelse?

– En teaterforestilling som rangerer høyt, er en utendørs forestillingen «I eventyre» av Olav Duun på hjemstedet hans, øya Jøa utafor Namsos. Først måtte vi gå ganske langt over heiene til vi kom ned til sjøen. Der var det satt fram stoler, og vi fikk kaffe. Så kom skuespillerne fram fra alle kanter. Den vesle gutten som blir satt bort, og Odin kom i båt… Uforglemmelig! Fantastiske skuespillere fra Nord-Trøndelag teater med en av mine absolutt yndlingsdamer som er Anitra Therese Eriksen. En annen stor opplevelse var gratis utendørsopera fra Metropolitan i Central Park i New York. Ca 20 000 mennesker, knyst stille og stjernehimmel over millionbyen, og alle vi som var sammen.