– Kvinnekamp er skeiv kamp

Blikk Nett tok turen til FRI Oslo og Akershus og Skeiv Ungdom før 8. mars-toget.

Publisert

I kontorene til FRI Oslo og Akershus og Skeiv Ungdom i Tollbugata var det invitert til plakatverksted og samling før 8. mars-toget i Oslo.

Plakatene som ble produsert handlet om kjønnsnormer og transrettigheter.

– Kvinnekamp er også skeiv kamp. Det handler om likestilling, samhold og like muligheter – og da spesielt kvinner i samfunnet som ikke har hatt de samme mulighetene som menn, sier Hans Heen Sikkeland, leder av FRI Oslo og Akershus til Blikk Nett.

– Men i tillegg er det mange som har noe felles med den tradisjonelle kvinnekampen, som for eksempel transpersoner og de som bryter med kjønnsnormene. Dette er kamper vi må stå sammen om.

Både FRI sentralt, FRI Oslo og Akershus, Skeiv Ungdom og Skeiv Verden gikk i årets 8. mars-tog. Det gjorde også PION (Prostituertes interesseorganisasjon i Norge), som gikk med parolen «Sex Workers Rights = Human Rights». Tidligere år har PION måttet gå sist i toget, men i år ble organisasjonen forsøkt presset ut av toget og parolen deres ble fysisk angrepet og ødelagt av tilhengere av sexkjøpsloven.

PIONs deltagelse i toget har alltid vært gjenstand for diskusjon. En av 8. mars-togets hovedparoler handler om å opprettholde sexkjøpsloven og arrangørene nekter motstandere av loven å flagge sin holdning.

Der skiller 8. mars seg fra for eksempel Oslo Pride-paraden, hvor grupperinger som i utgangspunktet er sterkt uenige med hverandre går sammen.

– 8. mars og 8. mars-komiteen kan med hell favne enda bredere og aktivisere flere inn i den feministiske kampen. Når man ser at enkelte grupperinger, som har viktige saker de kjemper for og som har stemmer det er verdt å lytte til, presses helt bak i toget, så er ikke det heldig for det feministiske arbeidet, sier Hans Heen Sikkeland.

Awesomnia varmet opp rekordtog

8. mars i Oslo ble rekordstort. Ifølge politiet gikk 7 500 deltakere i toget. Det er flere enn fjorårets 1. mai-tog. Det er det neste største 8. mars-toget som er registrert. I 2014 gikk 11 000 i 8. mars tog. Så falt det til 6 000 i 2015 og 5 000 i 2016. I år ble det ny stor framgang, til tross for surt snøvær.

Bandet Awesomnia hadde lagt premieren på sin nye låta «Spytter» til 8. mars-feiringen i Oslo og de fikk hele Youngstorget med seg. Se video her på Blikk Nett.

So Live

Blikk Nett tok også turen innom So Live og hørte på JoVix, Koyote og Maia Jern. Blant nydelige popmelodier i utypiske varianter, dempet, men fulle av energi – der fant vi Oslo-bandet JoVix. Koyote (Ellen Koyote) er queer singer/songwriter som på Facebook presenterer seg seg slik: «S/he writes serious and silly songs, stories and poems about life, love, sex, death and the occasional, accidental encounters with dogshit that happen to the best of us.»

Maia Jern skriver små søte viser om kjønn, sex, feminisme, kjærlighet og død og mener på fullt alvor at ukulelen kan redde verden.

Se bilder fra 8. mars i Oslo

Powered by Labrador CMS