Homopolitiker i Sverige

Publisert

Christian Møllerop ble valgt til vervet som nestleder under RFSL-kongressen i helgen. For over et år siden forlot Christian Møllerop LLH og Oslo til fordel for daglig leder-jobb hos RFSL i Stockholm. Nå trer han inn i rollen som nestleder i den svenske lhbt-organisasjonen RFSL.– Jeg ser for meg at jeg kommer til å bo her lenge, sier Christian Møllerop. I fire år satt han som leder i LLH Oslo og Akershus før han bestemte seg for å pakke sakene og flytte over kjølen for å søke nye utfordringer som daglig leder hos Riksforbundet for homoseksuelles, biseksuelles og transpersoners rettigheter, RFSL, som er Sveriges svar på LLH. – Jeg føler at det var et godt valg å forlate Oslo. Oslo er en sjarmerende by, men den blir litt liten. Jeg hadde bodd der i fem år og ble etter hvert en ganske offentlig person på grunn av jobben. På slutten gikk jeg egentlig bare rundt og følte at jeg kjente alle, eller at alle hadde en relasjon til meg. Under RFSLs kongress i helga mai var Møllerop en av to kandidater til vervet som nestleder av organisasjonen. Etter mange brennende innlegg til støtte for de to kandidatene gikk til slutt Christian Møllerop av med seieren.– Jeg fikk mye støtte av mange representanter på kongressen, så dette er veldig stort for meg, sier Møllerop til Blikk Nett.

Visjonene til nestlederen er klare

– Jeg har jobbet mye med organisasjonsutvikling, og lever å ånder for at lokallag og avdelinger skal styrkes. Spesielt nå som ekteskapsloven er på plass her i Sverige. Nå er det lokalt arbeidet skal videreføres og RFSL må gjøre en innsats der. Det er viktig å ha fokus der folk bor, og i folks hverdag. Vi må fortsette å etablere møteplasser, støtte lokale pridearrangementer og støtte opp under kommuner og det arbeidet de skal gjøre i forhold til antidiskriminering.

Trusselbildet

RFSL har vært utsatt for ulike trusler og angrep. For to år siden ble en av RFSL Stockholms ansatte ble angrepet med øks inne i deres egne lokaler. Nynazister demonstrerte og kastet stein på bygningen da RFSL Stockholm åpnet en ungdomsklubb ett år tidligere og flere lokallag har vært utsatt for trusler og hærverk dem seneste årene. – Det første jeg ble bedt om å gjøre da jeg begynte å jobbe her i Sverige, var å skrive pårørendeliste. Det er selvfølgelig ikke behagelig, men det er ikke noe jeg går rundt og tenker på. Vi opplevde trusler i Norge også, så dette er ikke noe nytt. Jeg bare konstaterer at det finnes et trusselbilde som er tydeligere og mer organisert enn hva jeg opplevde i Oslo.  

Lære av hverandre

To markante forskjeller mellom svenske RFSL og norske LLH, er ifølge Christian at den svenske organisasjonen framstår som mer profesjonalisert og at hiv-forebyggende arbeid er en integrert del av RFSL.– Frivilligheten står mye sterkere i Norge. Det er veldig få i RFSL som ikke får betalt eller får en form for kompensasjon for det de gjør. Like før han sluttet i LLH, var Christian med på å utarbeide en ny politisk plattform som ble vedtatt på landsmøtet i 2008. Det svenske politiske prinsipprogrammet var et av forbildene. Det gir et godt utgangspunkt for samarbeid mellom Christians gamle og nye arbeidsgiver.– Samarbeidet med LLH har vært litt til og fra, men jeg tror vi har mye å lære av hverandre. Norge har mye å lære av hvordan svenskene tenker metodeutvikling og prosjekter og hvordan de legger opp arbeidet på en veldig profesjonalisert og langsiktig måte. Svenskene på sin side har definitivt noe å lære av nordmennenes aktivistiske og frivillighetsbaserte arbeid.  

Gaydaren piper overalt

Etter å ha jobbet en del internasjonalt tidligere, hadde Christian allerede opparbeidet seg et nettverk i Stockholm før han flyttet, men han erkjenner at det var vanskelig å skaffe seg en omgangskrets.– Å komme til en ny by er alltid en utfordring, men det virket enda vanskeligere å komme i kontakt med stockholmere. De er et høflig, men reservert folk og kan lett virke overfladiske. Men når man først får seg venner, blir de også utrolig nære venner. Jeg har fått et godt nettverk med venner som jeg har blitt veldig glad i. Men det tok tid.

– Hvordan er svenske gutter i forhold til norske, da?

– Jeg kjenner mange fra Norge som sier at alle gutter i Stockholm ser homo ut – gaydaren piper overalt. Jeg tror det har noe med måten de kler seg på. Svenske gutter er flinke med klær. Det er forventet at man er litt alternativ og at man finner sin egen stil. Og så er jo svenske gutter veldig søte, da. I tillegg til det, og med all respekt å melde om nordmenn, det er noe søtt med lyden av det litt melankolske svenske språket, ler Christian, som selv nyter tilværelsen som singel.  

Savner vennene

Han sitter komfortabelt i sjefsstolen på kontoret og lite tyder på at han vil hjem med det første.– Stockholm er en utrolig vakker by. Det er noe med stemningen her som jeg liker veldig godt, og det er nok en stor risiko for at jeg kommer til å bli her veldig lenge.

– Hvordan er homomiljøet i Stockholm i forhold til Oslo?

– Det er ikke så veldig annerledes. Prater du med svensker som har bodd her en stund, sier de også at man kjenner alle. Det er mye av det samme, bare i større skala. Det er flere aktiviteter, og når det først skjer noe er det flere som deltar. Men til Oslos forsvar vil jeg si at Oslo har et veldig levende og mangfoldig homoliv som er veldig aktivt, sier Christian, som også savner Norge. – Jeg savner ikke akkurat byen Oslo, men jeg savner selvfølgelig vennene mine. Det var det tyngste med å flytte, men heldigvis er Oslo bare seks timer unna med tog. Ellers savner jeg ordentlig melk og majones, Gilde kjøttpølser og Dagsavisen i papirform.

Powered by Labrador CMS