Norges første fotball-Pride

Publisert

Lørdag 22. oktober arrangerte fotballklubben Stabæk og FRI verdens første Pride med parade i den norske toppfotballens navn. Oktoberkulde og regn hindret ikke flere hundre personer i å delta på Stabæk Pride. Parademarsjen ned mot Nadderud stadion og kampen mot Sarpsborg 08 var hustrig, men på setene rundt omkring på stadion ventet en varm hilsen – regnbueflagg til alle tilskuerne.

Oslo Pride-parade neste sommer

– Vi vil sørge for at det skal være mulig å stå frem i toppfotballen. Stabæk Pride skjer ikke en dag for tidlig. Dette skulle egentlig vært gjort for lenge siden, sier Inge André Olsen, sportsdirektør i Stabæk. Han forteller videre at Stabæk kommer til å starte opp et kompetansehevingsprogram i samarbeid med Rosa kompetanse etter jul. Olsen ønsker at Stabæk og fotball-Norge generelt skal få nok kunnskap om temaet og sette trykk på saken. – Neste sommer så stiller vi med egen fane under Oslo Pride. Vi lever jo i 2016 og alle burde ha like muligheter. Jeg tar det nesten for gitt at dette initiativet gir en dominoeffekt og påvirker resten av fotball-Norge til å jobbe videre med tematikken, sier han.

Homoverdenen møter fotball

FRI-leder Ingvild Endestad er ikke i tvil om at Stabæk Pride-initiativet gir en signaleffekt og er et tydelig standpunkt mot homofobi som også resten av fotball-Norge må forholde seg til.– Dette initiativet kommer fra fotballen selv og når Stabæk går så hardt til verks for å nå frem med denne saken, så gjør de noe unikt. Det er tross alt første gangen dette skjer i Norge. Det er så mange engasjerte mennesker i Stabæk som har fått i stand dette. For meg som leder i FRI så er det utrolig fint å se at homoverdenen og fotballverdenen møtes på denne måten, sier Endestad. FRI-lederen tror Stabæk Pride er starten på det å kunne rokke ved oppfatningen om toppfotballen som homofobiens siste skanse.– Det er en veldig viktig start og det tror jeg også at Stabæk har skjønt. Jeg ser på dette som en kickstart for en idrett som er mer inkluderende. Fotballen har gått glipp av mange talenter på grunn av manglende åpenhet og homofobi, sier hun. Fremover håper Endestad at Norges Fotballforbund setter temaet på agendaen og går i front.– Vi har hatt et møte med Norges Fotballforbund og håper at ting er på gang nå. Mange spør når vi vil få se den første åpne homofile fotballspilleren. I stedet for å lete etter den første som kommer ut, er det viktig for meg er at vi får den første åpne spilleren som trives med å være åpen, sier hun.

Det første steget mot en åpenhetskultur

Gjermund Skaar er leder i supporterklubben i Stabæk. Han sier til Blikk nett at supportergruppa er veldig positive til samfunnsarbeidet i klubben og at arbeidet mot homofobi innad i fotballen er viktig for å komme til bunns i et problem som har blitt skjøvet under teppet i lang tid.– Fotballen har sluppet unna altfor lenge med å si at fotballen er fri for politikk, men det er også en politikk å akseptere homofobi. Supporterklubben Stabæk Support tar et tydelig standpunkt mot rasisme, sexisme og homofobi. Hvis vi får til det første steget på veien mot en åpenhetskultur, så er det kjempebra, sier Skaar.

Powered by Labrador CMS