Ny homsepatrulje i anmarsj

Netflix satser på fabelaktige homser i realityserien «Queer Eye».

Publisert

7. februar er den utskjelte og populære realityserien hvor fem homser hjelper streite menn med alt fra klesstil til manerer tilbake.

Den amerikanske realityserien «Queer Eye for the Straight Guy» hadde premiere på kanalen Bravo i juli 2003, og i løpet av kort tid var serien en internasjonal suksess. Nå har Netflix tatt over konseptet, som de har forkortet til «Queer Eye», og første episode kommer 7. februar.

Norges homsepatrulje

Suksessen til «Queer Eye for the Straight Guy» var så stor at en rekke land i Europa laget sine egne versjoner. Så også Norge.

Den norske varianten av «Queer Eye For The Straight Guy» ble vist på TV3 i 2004. «Homsepatruljen» var bygget over samme lest som originalen, med fem fabelaktige homser med hvert sitt spesialfelt.

De fem fabelaktige var Adam Schjølberg, Jan Soløy, Birger Løkeng, Halvor Bakke og Jon Ødegaard Jensen. Allerede i første episode fikk homsene bryne seg på håpløse heterofile menn. De måtte tre støttende til og hjelpe alenepappa Hans Jørgen Østberg som de siste årene hadde tenkt på alle andre enn seg selv og rett og slett hadde mistet grepet. Hjelp fikk også Kim Aron Nilsen, en 23 år gammel rocker fra Drammen, hvis image fikk strykkarakter av patruljen.

«Homsepatruljen» anno 2004. Foto: Odd-Steinar Tøllefsen/TV3.

«Homsepatruljen» førte til høylytte diskusjoner i miljøet. Noen evnet å se humoren, mens andre mente serien spilte på stereotyper.

Dette mente anmelderne om «Homsepatruljen»:

«Var ikke alle våre fem homsevenner totalt overspilte? Personlig har vi liten erfaring fra slike miljøer, men man kan da ikke omgås på den måten? Blir man ikke sliten?»

VG

«Homsepatruljen» anno 2012. Foto: TV3.

«Vi blir til og med lurt til å tro at det er homsene som har kontrollen, som de som for en gangs skyld dominerer over de heterofile. Men «Homsepatruljen» har dessverre lite med homofrigjøring å gjøre. Fra start til slutt fungerer TV-serien på heteroseksualitetens premisser.»

Magasinet.startsiden.no

«Her var knekk i håndleddene, spisse s’er, fargerike, tettsittende skjorter, stylet hår, plukkede øyenbryn og en skrullefaktor som sannsynligvis slo ut på Richters skala. Den som måtte tro at homofile menn på de aller fleste områder er omtrent som heteroer, må tro om igjen dersom «Homsepatruljen» skulle være representativ. For Hans Jørgen i møte med de fem var, for å si det på Seinfeldsk: worlds colliding. Men så er altså ikke dette virkelighet, men bare TV.»

Dagsavisen

«Det største problemet med første episode av denne serien er fraværet av morsomheter, men de «fabelaktige fem» ble utvilsomt reddet av offeret Hans Jørgen. Jeg tror neppe man kunne funnet et mer velvillig restaureringsobjekt, og hans snåle og litt håpløse framtoning gjorde at man i alle fall ikke kjedet seg nevneverdig.»

Dagbladet

«I begynnelsen blir man ufrivillig sittende og sammenligne alt med den amerikanske versjonen. […] men etter en stund glemmer vi Carson & Co. For de norske guttene klarer å være seg selv og få frem sin personlighet. Av og til dukker det opp noen teite oversettelser: ‘Gud, nå kunne jeg trengt en drink’, men slike ‘stjålne’ kommentarer er unødvendige. […] De norske homsene er ikke like store i kjeften som originalene, men har nok humor og galskap til å gjøre programmet severdig.»

Aftenposten

Livet etter patruljen

Sure homoer og negative kritikere til tross. Den norske «Homsepatruljen» har gjort suksess på hvert sitt felt etter at serien ble tatt av sendeskjemaet. Adam Schjølberg er i dag en populær stand up-komiker og sammen med Tore Pettersson ble han en favoritt i NRK-serien «Sofa». Jan Soløy ble gründer og startet opp bedriften Handleriet.no, mens frisør Birger Løkeng i dag er art director for Billy’s by Bumle and bumle på Aker Brygge. Jon Ødegaard Jensen jobber med film og tv-produksjon, mens Halvor Bakke driver eget interiørfirma og har vært med i interiørprogram på tv, som «Norges styggeste rom» på TV3.

Queer Eye anno 2018

I 2012 kjørte TV3 på med nok en sesong av «Homsepatruljen», denne gang var det Alex Cornelius, Espen Hilton, Per Sundnes, John André Hanøy og Tore Vik som var de fabelaktige fem. Responsen var blandet nok en gang, både i miljøet og i pressen.

Det er kanskje lettere å forholde seg til en amerikansk homsepatrulje? Det vil vise seg når Netflix slipper «Queer Eye» løs på publikum 7. februar.

Netflix har satt sammen en patrulje bestående av Antoni Porowski, som har mat og drikke som sitt spesialfelt, Bobby Berk, med ansvar for interiør og design, Karamo Brown, som skal gi deltagerne de nødvendige redskapene som trengs for å fungere sosialt, Jonathan Van Ness har ansvar for hår og hud, Tan France har ansvar for alt som finnes i garderoben.

Nå som Netflix har droppet «straight» fra tittelen, betyr det at «Queer Eye»-patruljen har større spillerom. I serien skal de blant annet hjelpe en politimann som er Trump-supporter, samt en lær-daddy som befinner seg i skapet.

Det er bare å poppe popkorn. Dette vil garantert bli en snakkis.

«Queer Eye» har premiere på Netflix 7. februar.

Powered by Labrador CMS