«Orange is the new Black» havner fort i kategorien «lesbeserie», men Trude Christensen Gaukås, en av skaperne bak nettstedet Lesbisk Onscreen, er ikke helt enig.

– Mange anmeldere velger å kalle «Orange is the new black» for en lesbeserie, en betegnelse som jeg mener er utdatert. Ja, hovedkarakteren er skeiv, vi ser henne ha sex med sin kvinnelige eks-kjæreste i løpet av seriens første 30 sekunder, og ja, den nyinnsatte (Piper) blir vitne til lesbisk dusjsex allerede i første episode, men noe av det som virker mest fascinerende med denne serien er at den er drevet frem av sterke kvinner, og har en lun humor med et snev av samfunnskritikk i bunn. 

Netflix-serien «Orange is the new black», handler om Piper Chapman (Taylor Schilling), en vakker og velutdannet kvinne med orden på livet, som opplever at fortiden innhenter henne da navnet hennes pluselig dukker opp i en ti år gammel narko-sak. Piper, som nå er forlovet med Larry Bloom (Jason Biggs), må fortelle om sin fortid som lesbisk, og om den ene gangen hun smuglet en koffert full av penger for den daværende kjæresten sin.

Historien i tv-serien er basert på memoarene til Piper Kerman, hvis historie nok skiller seg ut fra sist en lesbeserie var allemannseie, og tilgjengelig for det store publikum. Det er langt fra de vellykkede, pene femme-lesbene i «The L-word», og til kvinnene vi møter bak murene i Litchfield-fengselet.

– For serieskapere og produsenter har det ofte vært tryggest å ha feminine og vakre lesber, da de appellerer mest til det heterofile publikum. Hovedkarakteren og eks-kjæresten er riktig nok femme, men «Orange is the new black» er en av få serier som faktisk representerer butcher. Og med den lesbiske skuespilleren Lea DeLaria i rollen som den butche Big Boo, er det så autentisk som det kan bli, ifølge Christensen Gaukås.

Netflix har sammen med Jenji Kohan, mannen bak «Weeds», utviklet en TV-serie basert på Piper Kermans bok med samme navn.

– Skeive kvinner har en tendens til å være usynlig eller bli stereotypisk fremstilt i små biroller, men innenfor fengselsmurene til Litchfield Prison er det ingen som forsøker å gjemme dem. Eller de kan forsøke, men ikke faen om de lykkes. For de skeive karakterene er mange, stolte og like mangfoldig som i den virkelige verden. Og la oss innrømme det, vi elsker skeive kvinner på skjermen! 

«Orange is the New Black» er nå tilgjengelig på Netflix.