Oslotrikken i paraden

Publisert

Oslotrikkens skeive førere ønsker å markere seg og arbeidsplassen sin i Skeive dager-paraden lørdag 26. juni. Det er et ønske Oslotrikkens ledelse ikke vil etterkomme. Sebastian Döring og Malin Dybvad er trikkeførere i Oslotrikken og i forbindelse med Skeive dager ble de invitert av kollegaer til å delta i lørdagens parade.– Da jeg fikk høre at vi kunne gå i uniformene våre fikk jeg veldig lyst til å delta, sier Sebastian Döring og forteller at han inviterte med seg flere kollegaer. Men så ble det rødt lys.– Det første vi hørte var at t-baneførerne ikke fikk lov å bruke uniform i paraden, sier Malin Dybvad.– Vi syntes det var dårlig og urettferdig. Men så kom beskjeden om at heller ikke vi fikk lov. Sebastian Döring ble etter hvert mer involvert i konflikten og forteller at det var mye frem og tilbake.– Derfor tok jeg kontakt med fagforeningen, Oslo Sporveiers Arbeiderforening (OSA). Rune Aasen, som er leder i OSA, ble oppgitt og kunne ikke forstå at dette i det hele tatt skulle være et tema, sier Döring og roser fagforeningen opp i skyene.

Må være firkantet

Personalsjef i Oslotrikken, Gro Øyen, bekrefter overfor Blikk Nett at det har vært en diskusjon om deltagelsen i paraden.

– Men det er ikke riktig at de først hadde fått tillatelse. Dette var noe som ble nevnt i forbifarten av en tilfeldig leder for noen måneder siden, og så ble det oppfattet som at det var greit.

– Men hvorfor kan ikke deres ansatte gå i paraden i uniform?

– Dette går på at uniformen bare skal brukes i jobbsammenheng. Det har ikke noe med akkurat denne paraden å gjøre, sier Øyen til Blikk Nett. – Hvis vi åpner for denne gruppen, må vi også si ja til alle liknende henvendelser. Vi er en bedrift som har mange minoritetsgrupper, for å si det sånn. Vi kan ikke si ja til en gruppe og nei til en annen.

– Hvorfor ikke gjøre som andre yrkesgrupper som markerer seg i Skeive dager-paraden, som for eksempel politiet?

– Jeg har hørt at politiet går i uniform i paraden, men det får være politiets sak. Og når det gjelder uniformen så er vi også veldig strikse i forhold til alkohol. Det må vi være.

– Hva har alkohol med denne saken å gjøre?

– Det er jo ikke til å stikke under en stol at den slags parader og evenementer, uansett hva det gjelder, drar med seg en del alkohol og fest. Vi ønsker ikke at våre uniformer skal forbindes med fest og moro og alkohol.

– Hvis ansatte vil bruke fritiden sin på å fronte arbeidsplassen sin på en positiv måte, blir det ikke litt søkt å koble det med alkoholbruk?

– Hva skjer etter paraden? Det vet vi ikke, sier Øyen. – Men jeg må understreke at dette avslaget ikke har noe med akkurat denne paraden å gjøre. Vi er nødt til å være firkantet på at uniformen bare skal brukes når vi kjører trikk.

Stolte trikkeførere

Men avslaget fra Oslotrikken til tross. Sebastian Döring og Malin Dybvad vil gå i paraden lørdag 26. juni, i Oslotrikkens uniform.– Vi gjør ikke dette for å trosse ledelsen. Fagforeningen vår, OSA, sier at vi ikke hadde trengt å spørre om lov engang. Ifølge reglementet bryter vi ingen av reglene. Det eneste som ikke er lov er å drikke alkohol mens vi har uniform på, sier Döring. – Paraden har jo uansett et regelverk når det gjelder alkohol. Det er ikke lov å drikke alkohol i homoparaden. Derfor henger det ikke sammen at ledelsen bekymrer seg over det, sier Dybvad.

– Oppfatter dere avslaget som homofobt?

– Det er jo tydeligvis det, sier Döring. – Ved å gå i paraden vil vi vise at vi er stolte av jobben vår. Hadde vi ikke vært det ville vi gått i våre egne klær. Vi hadde lyst å vise at arbeidsplassen vår er inkluderene, men så viser det seg at vi ikke får lov, sier Dybvad. Lørdag 26. juni vil de to, sammen med en rekke kollegaer i Oslotrikken, gå i paraden under fanen til Oslo Sporveiers Arbeiderforening for å vise at de er skeive og stolte trikkeførere. Paraden går fra Platous gate på Grønland kl. 13 lørdag.

Powered by Labrador CMS