Denne våren får lhbt-personer i Slovakia mulighet til å delta i pride parade i hjemlandet sitt før aller første gang.

I motsetning til sitt det mer liberale Tsjekkia, er Slovakia mer konservative i saker som omhandler lhbt-personer. Selv om homofili ikke er forbudt ved lov i Slovakia, er forholdene vanskelige og frem til nå har Slovakia aldri hatt sitt eget pride-arrangement.

«Bratislava Rainbow Pride» arrangeres i hovedstaden 22. mai. Få detaljer er offentliggjort, men i tillegg til en parade i sentrum, blir det konsert og flere tilhørende arrangementer.

Romana Schlesinger, pressesjef for priden, mener arrangementet er et viktig skritt mot synligheten for lesbiske og homofile i det offentlige rom.

– Pride er en feiring av hvem vi er, vår identitet, vårt nærvær og vår offentlige deltakelse i det slovakiske samfunnet, sier Schelsinger til Pink News.

Hun understreker at priden ikke bare er ment for homofile og lesbiske, men for alle som er for et åpent samfunn og for like menneskerettigheter for alle.

– Priden er også en markering for likestilling for lhbt-personer med rettslig anerkjennelse av homofile par og muligheten for adopsjon og assistert befruktning, sier Schlesinger.

Paul Birrell, sjef for Pride London og regional direktør for Pride International, er veldig glad for at Slovakia føyer seg inn i rekken over land som arrangerer pride.

– Dette er virkelig fantastiske nyheter. Det er skammelig at selv i Europa har det frem til nå, vært land hvor det ikke har vært mulig å arrangere pride. Det er fortsatt motstand og vold på noen arrangement som i Sofia og Beograd, men Slovakia sender et sterkt budskap om at ingen land i Europa er en pride-fri sone, sier Birrell.

For mer info se duhovypride.sk/en