Under EuroPride feirer Skeiv verden tiårsjubileum med å sette rasisme i lhbt-miljøet på dagsorden, en gang for alle.

Foruten å feire jubileum med fotoutstillingen «Se meg» og internasjonal fest på Hard Rock Café, er Skeiv Verden aktivt tilstede på Pride House under EuroPride.

Gjennom ti år har Skeiv verden opparbeidet seg verdifull kompetanse og et stort, skeivt og flerkulturelt nettverk. I en debatt på Pride House i dag rettet Skeiv Verden oppmerksomheten mot eget miljø, lhbt-miljøet. Isah og Eddie i Skeiv verden forklarer hva de ønsker å oppnå med debatten.

– Mange er ikke klar over at det de sier eller holdningene de har, er rasistiske. Nettopp derfor er det viktig å ta tak i dette. Vi må kalle det for hva det er, og det er rasisme. Og vi må få folk til å forstå at det er det, sier Isah, prosjektleder i Skeiv verden.

Eddie tar fram mobilen og viser Blikk en rekke rasistiske meldinger han har spart på.
– I det å være mann og fra Sudan, som jeg er, så ligger det en forventning om at jeg skal være maskulin, aktiv og ha en stor kuk. Det er det stereotype bildet man har av afrikanske menn.

– Hvor kommer dette stereotype bildet fra?
– Fra pornoen. Men virkeligheten er jo noe annet. Det finnes svarte menn som er feminine, som er passive, som ikke har enorme peniser. Menn som er like forskjellige som alle andre menn, forklarer Eddie mens vi blar oss gjennom meldinger som inviterer til sex, men som blir mer og mer aggressive etter hvert som Eddie avslår tilbudene.

Tonen i meldingene han viser oss utvikler seg snart til ren rasisme.
– Da kommer hatmeldingene og beskjeder som «dra hjem der du kommer fra» og «din jævla nigger», sier Eddie og peker på mobilskjermen.

Norske menn på nettet
Det er godt dokumentert at mange skeive med flerkulturell bakgrunn blir møtt med homohat i innvandrermiljøer i Norge. Da Skeive dager-paraden gikk fra Grønland i juni 2012, ble et medlem i Skeiv verden angrepet. Hendelsen som ble anmeldt til politiet, ble til slutt henlagt – noe som ofte skjer.

Men det er ikke bare i parader eller i homofobe nærmiljøer skeive flerkulturelle opplever trakassering. Fra de man gjerne skulle kalle «sine egne», blir de også utsatt for rasisme. Det skjer på skeive utesteder, hvor de ofte blir nektet inngang, og på internett og i sosiale medier som Gaysir, Grindr og Planet Romeo – hvor rasismen florerer i enda større grad.

Eddie har bodd i Norge i ett år, og det tok ikke lang tid før han merket rasismen og forventingene fra norske menn på nettet.
– Jeg ble sjokkert. Da jeg tok det opp med venner, hadde de alle samme erfaring. Mye rasisme på nettet, men også i utelivet. Jeg har venner som ikke er fra Norge, som har blitt beskyldt for å være dopdealere eller prostituerte på London Pub og har blitt nektet inngang på Elsker. Jeg skjønte fort at mine opplevelser ikke var unike, sier Eddie.

I tillegg til dagens debatt på Litteraturhuset skal Skeiv Verden holde en workshop onsdag 25. juni når Pride House flyttes til Kulturhistorisk museum. Skeiv Verden har fløyet inn amerikanske Beth Zemsky som holde workshop om interseksjonalitet, om hvordan sosiale kategorier som kjønn, etnisitet, religion, klasse og seksualitet virker sammen og påvirker leve- og livsvilkår.

Skeiv Verdens internasjonale fest arrangeres torsdag 26. juni på Hard Rock Cafe og dj Ipek og dj Bright Eyes sørger for rytmer på dansegulvet.