Regnbuekluss på Ullevaal

Publisert

– Dette er bare pinlig, utbrøt Gjert Moldestad da han ble nektet å ta med seg et regnbueflagg inn på Ullevaal Stadion. Det løste seg først da ledelsen i NFF personlig tok affære ved inngangen. Mange møtte opp utenfor Ullevaal Stadion i dag da Arbeiderpartiets homonettverk inviterte til markering til støtte for den russiske lhbt-befolkningen i anledning landskampen mot Russland. Sola strålte og det ble delt ut regnbueflagg til tilskuerne – og mange takket ja og ga uttrykk for at de støtter kampen for lhbt-rettigheter og at fotball er en arena for alle.

Skjønnsmessig vurdering

Det var knyttet stor spenning til hvordan vaktene ville forholde seg til regnbueflaggene når publikum skulle inn på stadion. I dagene før kampen har det vært rene mediestormen mot Norges fotballforbund og forbundets heller klønete måte å håndtere saken på. I en redegjørelse lagt ut på NFFs hjemmesider fredag 30. mai ble det påpekt:«T-skjorter med regnbuefarger er tillatt. Det samme er flagg i begrenset størrelse. Her vil vaktene foreta en skjønnsmessig vurdering ved innslipp på stadion.» Det skulle fort vise seg at vaktene hadde fått sprikende instrukser. Det fikk Jon Reidar Øyan erfare da han skulle inn på stadion.– Jeg fikk beskjed om at flagget mitt er for stort. Vakten sa også at det ikke er lov med fjærboa. Men da fikk jeg nok. Jeg fortalte at boaen er å betrakte som et klesplagg, og det ble godtatt, sier Øyan til Blikk Nett. Jon Reidar Øyan er en ivrig fotballtilhenger og har vært leder for LLH hvor han hadde et særlig fokus på homofobi i idretten.– I perioden 2004 til 2008 hadde jeg flere møter med NFF om homofobi i fotballen. Nå, ti år senere, ser det ikke ut til at NFF brydde seg om innspillene de fikk, sier Øyan utenfor Ullevaal Stadion. Regbueflagget på 70x100 cm sørget altså for utestenging fra stadion, en skjebne Øyan måtte dele med Gjert Moldestad – som også ble avvist av vaktene på grunn av regnbueflagg.– Det er en skandale og en veldig pinlig situasjon. Jeg sa til vakten at han tok feil og at han fikk sjekke med NFF. Det overrasket meg egentlig ikke og jeg hadde vel forventet at noe slikt skulle skje – til tross for at jeg snakket med NFF og informasjonssjef Svein Graff i går, som fortalte meg at så lenge flaggene ikke var flere meter i bredde, skulle det gå bra. Men vi står utenfor stadion kommer representanter fra NFF til inngangen, med Nils Fisketjønn, leder av konkurranseavdelingen i NFF i spissen. Vaktene får instruks om å slippe inn alle med store regnbueflagg og Jon Reidar Øyan og Gjert Moldestad kan finne plassene sine til kampen som allerede er i gang.

Supportere mot homofobi

Ved inngangen treffer Blikk Nett også Hanne Mari Jordsmyr fra Norsk supporterallianse, interesseorganisasjonen for supporterklubbene til norske fotballag. Jordsmyr har fulgt bråket rundt regnbueflagg i dagene før kamp og i dag utenfor Ullevaal Stadion, og hun er mildt sagt rystet.– Det er hårreisende at norske tribuner ikke er åpne for alle, rett og slett. Norsk supporterallianse jobber for like rettigheter for alle og for at det ikke skal finne sted diskriminering på være baner, verken på gressmatta eller på tribunen, sier Jordsmyr før hun må blande seg inn i diskusjoner mellom vakter og publikummere med regnbueflagg. – Jeg må blande meg skjønner du. Jeg synes de skal få lov å slippe inn selv med store regnbueflagg. Det er snakk om supportere – og hva hadde norsk fotball vært uten oss supportere? Ingenting! For meg er dette et spørsmål om menneskerettigheter, intet annet, avslutter Hanne Mari Jordsmyr i Norsk supporterallianse.

Se bilder fra markeringen her

Powered by Labrador CMS