Til å bære det store regnbueflagget i år, har Skeive dager invitert folk som på ulike måter har brukt seg selv i kampen for lhbt-rettigheter.

Det ærefulle oppdraget har Sara-Mats Azmeh Rasmussen, Luca Dalen Espseth, Kaltham Alexander Lie, mannen hans, Gard R. Sandaker-Nielsen, Hilde Raastad, Kim Fangen, Arnfinn Nordbø, Marion Arntzen og Harald Sundby takket ja til.
‒ Alle de inviterte kan fortelle historier fra sine liv, og har gjort det i offentligheten, som beviser at kampen for lhbt-rettigheter fortsatt er viktig, sier paradesjef Hallvard Øren.

I fjor var det lederne av ungdomspartiene som bar regnbueflagget i «homoparaden», og i år er det individer som illustrerer Skeive dager 2013 sitt tema, «Individets rett», som er flaggbærerne.
‒ Alle de inviterte har frontet lhbt-saken på ulike måter, gjennom blant annet å ha delt personlige historier i offentligheten. Dette er folk som har ytt noe ekstra for fellesskapet, sier Øren.

Sara Mats Azmeh Rasmussen er forfatter og samfunnsdebattant, foredragsholder, feminist og aktivist. Hun er av syrisk opphav og kaller seg selv kulturell muslim. Rasmussen ble tildelt Fritt Ord-prisen i 2012.

Luca Dalen Espseth utfordrer kjønnsbegrepet og er kjent fra blant annet P3-dokumentaren «Mann uten penis».

Kaltham Alexander Lie er en norsk-irakisk aktivist ofte omtalt som den første muslimen som har stått offentlig fram som homofil i Norge. Lie er en aktiv samfunnsdebattant og har ofte vært i søkelyset.

Gard R. Sandaker-Nielsen er mangeårig forkjemper for lhbt internt i kirken og har vært i søkelyset flere ganger, blant annet i 2008: «Homobryllup i kirken mot biskopens vilje»

Hilde Raastad har vist den sårbarhet mange lhbt-personer har i møte med kirken, og var i fokus i mars i år – da hun gikk av som prest, i protest mot Oslos biskop.

Kim Fangen har lenge vært en tydelig talsperson for personer som lever med hiv.

Arnfinn Nordbø ga i 2009 ut boken «Betre død enn homofil?» og har i offentligheten jobbet for å synliggjøre og øke kunnskapen om lhbt-personers levekår i øst-Europa.

Marion Arntzen og Harald Sundby har i en årrekke drevet Stensveen ressurssenter – og er kjent fra NRK-serien Jentene på Toten.

10.000 flagg, og LLH med semitrailer
Like mye som paraden er politisk, er den også den største folkefesten under Skeive dager. Få årlige samlinger av mennesker midt i Oslo by kan skilte med like stor deltagelse og antall tilskuere som paraden.

I fjor deltok minst 12.000 mennesker, mens titusenvis av opplevde folkefesten som tilskuere.
‒ «Individets rett» handler om deg, og din rett vil å være deg selv. Med dette som tema, håper vi så mange som mulig til å delta, og vi håper å se en så mangfoldig parade som mulig, sier Øren.

Årets store folkefest i Oslo setter enda mer farge på Oslo enn tidligere. Til publikum langs paraderuten skal det i år deles ut 10.000 regnbueflagg (mot 3.000 i fjor).

Paradesjefen kan opplyse om at det i år er like mange påmeldte innslag og flåter til paraden som fjor.
‒ Jeg kan avsløre at festivalens eier, LLH OA, sammen med LLH-sentralt, i år vil ha det som sannsynligvis er det største paradeinnslaget. Med en stor semintrailer og lydpakke setter LLH i år standarden for paraden. Dessuten blir det også egen EuroPrideflåte i midten av paraden, hvor Skeive dager-frivillige og andre vil danse på.

Paraden, lørdag 29. juni har avgang klokken 13 fra Grønland og ender på Rådhusplassen.