– Ta bilde av vulva!
Lanserer fotoboks dedikert til vulvaens mangfold.
På den internasjonale kvinnedagen, 8. mars lanserer Skeiv Verden og Sex og samfunn en fotoboks dedikert til vulvaens mangfold.
Fotoboksen er basert på et tilsvarende dansk prosjekt kalt «kussomaten». Kussomaten er en fotoboks, hvor kvinner anonymt kan la seg avbilde nedentil, og dermed bidra til en fargerik samling bilder som viser hvor forskjellige kvinners kjønnsorgan er. Fotoboksens formål, utover å være opplysende, er å styrke kjennskapen til kvinnekroppen.
– Vi ønsker å skape debatt og oppmerksomhet rundt kvinners seksuelle helse. Vulvaen ligner sjeldent de man ser i pornoindustrien, sier Trude Slettvoll Lien, prosjektleder i Sex og samfunn, til Blikk nett.
Vulva cupcakes
Blikk nett har tatt turen til Skeiv Verdens kontorer i Oslo sentrum hvor vi møtes av den store fotoboksen og får servert vulva cupcakes. Anledningen er en navnekonkurranse for å gi fotoboksen et navn som klinger godt på norsk.
Den opprinnelige kussomaten ble lansert 8. mars i 2011 ved Goethe-instituttet i København, hvor den ble en umiddelbar suksess. Siden har kussomaten vandret rundt, til blant annet teateret Mungo Park i Kolding i Danmark, samt Kvindemuseet i Århus og Roskildefestivalen.
Det var under Oslo Pride i fjor at Kaja Glenne Lund og Susanne Demou Øvergaard kom på ideen om en norsk versjon.
– Vi tok kontakt med Sex og samfunn, som tente på ideen med en gang, sier Demou Øvergaard til Blikk nett.
– Vi liker måten Sex og samfunn jobber på og at de evner å tenke nytt på feltet. I tillegg er Sex og samfunn viktig for at vi skal nå ut bredere enn kun det skeive miljøet – som vi synes det er viktig å ha fokus på, sier Demou Øvergaard.
Vulva og mangfold
Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, og tilbyr gratis rådgiving og medisinsk hjelp til unge mennesker opp til 25 år. Senteret jobber også med seksualundervisning i ungdomsskolen og arrangerer kurs innenfor temaer som minoriteter, trans, sexology og prevensjonsopplæring.
Sex og samfunn hadde ikke behov for en lang tenkepause, men kastet seg på prosjektet med en gang.
– Vi tente på ideen og vi kjente til den danske varianten fra før. Nå håper vi at kvinner, og menn for den saks skyld, og alle andre skal få et annet bilde av vulva og vulvaens mangfold, sier Trude Slettvoll Lien.
Det er et humoristisk prosjekt, men også et viktig prosjekt ifølge kunstnerisk leder Kaja Glenne Lund.
– Spesielt nå hvor vi er i en tid hvor det snakkes mye om intim kirurgi og hvordan kjønnsorganene våre skal se ut. Med denne fotoboksen kan vi få vist hvor mangfoldige vi er og vi håper folk vil bidra til å vise at vi alle er forskjellige, men at vi alle er normale og fantastiske, sier Glenne Lund.
Knuse barrierer
Fotoboksen ruver i lokalene til Skeiv Verden. Veggene er malt sorte på utsiden, og knallrosa på innsiden. Forhenget er et forseggjort bildeteppe av en vulva og inni boksen er det en stol hvor man setter seg for å ta bilde av seg selv. Det hele løses med selvutløser og det er en privat hendelse uten publikum.
– Det er nok sikkert mange som har en høy terskel for å gå inn og ta bilde av sitt eget underliv, men vi oppfordrer folk til å la det stå til. Dette er et felles prosjekt hvor vi alle kan bidra til å fjerne barrierer knyttet til kvinners underliv. Men da er omgivelsene viktig, sier Demou Øvergaard og poengterer at det kun er ett kamera i boksen.
– Det er ingen skjulte kameraer og vi som verter ser ikke på bildene etter hvert som de tas – så ingen skal føle at vi glor på akkurat dem. Når det er sagt: mange ville nok ikke kjent igjen sin egen vulva hvis de så bilde av den, sier Demou Øvergaard og peker på forrige generasjon som hadde et mer avslappet forhold til kropp og seksualitet.
– I alle fall noen av dem. Da dro jo kvinner på kurs hvor de satt på speil og tittet på seg selv. Nå i vår tid kan man risikere å møte helsepersonell som aldri har sett sin egen vulva, sier hun og får støtte av Slettvoll Lien i Sex og samfunn.
– Det er ikke noe man risikerer. Det er nesten garantert at mange i helsevesenet aldri har sett sin egen vulva. Jeg har snakket med mange i helsevesenet og det er bemerkelsesverdig mange som aldri har sett på seg selv.
Navnekonkurranse
Selve lanseringen av fotoboksen skjer 26. april i Oslo. Tid og sted vil komme i god tid. Men før den tid trenger fotoboksen et navn som fenger. Derfor benyttes kvinnedagen 8. mars til å sparke i gang en navnekonkurranse.
– Vi har jo lekt oss med ulike ideer, men vi vil helst at folk kommer med forslag, sier Demou Øvergaard.
Når navn er på plass og den offisielle lanseringen unnagjort skal fotoboksen ut til folket. Fotoboksen vil dukke opp under Oslo Pride, men den kan også komme til et sted nær deg.
– Vi håper at organisasjoner, lag og privatpersoner vil invitere fotoboksen på besøk og målet er å få bilder av så mange vulvaer som mulig, sier Kaja Glenne Lund.
Har du forslag til navn? Følg linken og legg inn ditt navneforslag: Fotoboks navnekonkurranse
Det vansker premier til vinneren.