Tabu i toppfotballen

Publisert

Bare halvparten av 16 fotballag i herrenes eliteserie svarte på Blikk Netts henvendelser om klubbens holdningsarbeid rundt homofili. Bare én klubb, Rosenborg, mener det er et klart behov for å ta opp temaet.

Spørsmålene:

1. Hvordan tar dere opp homofili?2. Har dere homofile spillere?3. Mener dere at homofili som tema bør tas opp?4. Har dere hørt om prosjektet Med idretten mot homohets?

Lillestrøm Sportsklubb

Frode Grønlund, daglig leder:

1.

Lillestrøm har ikke tatt opp temaet i klubben fordi de ikke har sett behovet.

2.

I sesongen 2008-2009 ble rekruttlaget i Lillestrøm, trent av en homofil. Han er nå trener for juniorlaget til Bærum. I forkant av at han tok trenerjobben informerte han alle om sin legning. Etter dette har det ikke vært et tema.

3.

Det er kanskje smart å være i forkant, men jeg tviler på at det blir prioritert med det første. Vi er nå engasjert i MOT.

4.

Vi har ikke hørt om prosjektet.

Sandefjord Fotball

Øystein Ulsnæs, daglig leder:

1.

Vi har ikke tatt opp temaet spesielt, men på generell basis har vi et åpent verdi- og livssyn og har ingen fordommer i så måte.

2.

Det har jeg ingen kjennskap til.

3.

Vi behandler alle likt, uansett rase, hudfarge, religiøs overbevisning, om de er heterofile eller homofile. Vi har ingen behov for å gjøre forskjell på noen grupperinger.

4.

Prosjektet er registrert, men uten å ha reflektert så mye rundt det.

Strømsgodset

Jostein Flo, sportssjef:

1.

Vi får så mye mail med forskjellige spørsmål om alt mulig rart. Dette er bare tull. Dette har ikke vært noe tema for oss.

2

. Jeg tror ingen har den legningen i klubben.

3.

Vi har ikke hatt noe fokus på dette.

4.

Nei, vi har ikke hørt om prosjektet.

Haugesund Fotballklubb

Jan Hauge, daglig leder:

1.

Nei, dette oppleves ikke som et problem.

2.

Det vet jeg ikke, men det vil overraske oss hvis vi ikke har det.

3.

Ikke nødvendigvis mer enn andre ting.

4.

Nei, dessverre.

Viking Fotballklubb

Egil Østenstad, sportsdirektør:Østenstad har tidligere uttalt seg om emnet til NRK, og Blikk blir bedt om å referere disse: «Jeg tror at tida nå er moden for at noen toppspillere kan stå fram. Jeg tror det ville ha gått mye bedre enn det veldig mange tror. Først og fremst bør de stå frem for deres egen del. Men det er klart at det hadde blitt ufarliggjort den dagen noen hadde ' gjort det, og vi kunne vist at det hadde gått veldig fint. Garderobespråk og språket på en fotballbane oppfattes som noe ganske annet for folk i garderoben og på banen enn for utenforstående, men Viking kunne være med å legge mer til rette for mindre homohets.»

Kongsvinger Toppfotball

Vidar Braaten, styreleder/ fungerende daglig leder:

1.

Så vidt meg bekjent er ikke temaet tatt opp i klubben i det hele tatt. Inntil videre ser jeg heller ikke at vi kommer til å ta det opp, så fremt ingen i klubben ber om det, da må vi selvfølgelig ta opp temaet. Personlig ser jeg ingen grunn til å ta det opp, da seksuell legning i utgangspunktet er helt uvesentlig for meg. Her er det spilleren som menneske som er interessant, uavhengig av seksuell legning.

2.

Hvorvidt vi har noen homofile i klubben kjenner jeg ikke til, jeg syns heller ikke det er av interesse.

3.

Kun hvis noen i klubben ber om det.

4.

Jeg har ikke hørt om prosjektet.

Idrettsklubben Start

Rune Jakobsen, sportslig administrerende leder:

1.

Vi behandler ikke det på noen spesiell måte. Vi er bevisste på at arenaen skal være åpen for alle uavhengig av legning.

2

. Ingen som er åpent homofile i hvert fall.

3.

Ser ikke noe grunn til å ta opp temaet.

4.

Jeg har sett så vidt på prosjektet, men har ikke noen stor kjennskap til det.

Rosenborg Ballklubb

Nils Heldal, mediesjef i Rosenborg Ballklubb:

1.

Vi hadde ikke tatt opp homofili før Rosenborg møtte Valencia i 2008. Da brukte RBK-guttene ordet «maricones», som innebar at angrepsspillerne ble kalt homser i stedet for pingler. De kraftige reaksjonene denne feiloversettelsen ga, ble gjengitt i spanske medier. Det var da jeg for alvor skjønte at homofili og idrett, og især eliteserieidrett, er et betent tema.

2.

Statistisk sett er det rart at det ikke er noen homofile i eliteserien. Sannsynligheten er stor. Det er fullt mulig at kollegene vet om det, men at vedkommende ikke tør å stå fram. Dette har nok noe med frykt og garderobesnakk å gjøre. Spesielt i forhold til fansen, og hva slags reaksjoner de eventuelt hadde kommet med. Men det ville vært helt uproblematisk dersom en fotballspiller hadde stått fram som homofil. Likevel er det helt klart at temaet er tabubelagt. Det hadde vært interessant å få vite hvorfor det er slik.

3.

Temaet må absolutt følges opp. Det går ikke kun på legning, men også på tro og etnisitet. Alle disse temaene bør tas opp i større grad. Og dette har også blitt en del av vår generelle holdningsarbeid i klubben.

4.

Episoden med Valencia førte til at vi inviterte Espen Evjenth fra LLH i Trondheim og Håvard Øvregård fra prosjektet Med idretten mot homohets på Brakka på Lerkendal for å snakke om homotemaet for trenerne for gutte- og juniorlagene.   Verken Ålesund, Tromsø, Vålerenga, Odd Grenland, Molde, Stabæk, Brann eller Hønefoss ville svare Blikk på disse spørsmålene, til tross for gjentatte henvendelser.

Powered by Labrador CMS