TilbakeBlikk

Publisert

Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 20-årige historie. I dag: Rik på pikk.

Rik på pikk

Robert Schrock debuterte naken på scenen i 1970. Siden har han blitt rik på andre nakne menn. Schrock er mannen bak musikalen «Naked Boys Singing» som nå spilles i Oslo. Fra Blikk nr 4 2002.Tekst: Tor Henning Pedersen. Foto: Åshild Støylen. For fem år siden var Robert Schrock kunstnerisk leder for homoteateret «Celebration Theater» i Los Angeles. Etter å ha satt opp en rekke suksessforestillinger, opplevde teatret en periode med kommersiell nedgang. Schrock ble nødt til å sett opp et stykke han var sikker på ville bli en suksess. – Da kom jeg på at hver gang vi satt opp et stykke som inneholdt nakenhet, så solgte det mye mer enn stykker uten. Det andre publikum likte godt, var musikaler. Slik ble Robert Schrock far til musikalen «Naked Boys Singing» og dermed teaterkapitalist. «Naked Boys Singing» hadde Skandinavia-premiere i Lillestrøm Kultursenter 1. mars i år med hundrevis av skrikende kvinner i salen. Siden har det vært naken entré på ni forskjellige scener rundt omkring i landet. Oslo-premieren på musikalen er 5. april på Cosmopolite med påfølgende forestillinger fram til 24. april.  

Debuterte splitter naken

Robert Schrock forteller til Blikk at han ikke hadde noen ønsker om å skape et nakenshow a la Chippendales. Han ville også si noe om nakenhet i tillegg til å vise kjønn og rumper. Han fikk derfor en rekke forskjellige tekstforfattere til å skrive sanger om nakenhet til sin etter hvert så innbringende musikal. – «Naked Boys Singing» er en hyllest til nakenheten og mannen, forteller Schrock. Musikalen hadde premiere i «Celebration Theater» i mars 1998, men Schrock fikk kritikk for at stykket ikke var erotisk. – Men det var også min intensjon. Jeg ønsket å lære folk at nakenhet er mer enn sex. Det finnes mange situasjoner hvor vi er nakne, men som ikke er seksuelle. Selv debuterte han naken på scenen allerede i 1970 i teaterstykket «The Dirtiest Show in Town» i New York. – Både som skuespiller og menneske var det veldig frigjørende. Å stå naken foran flere hundre andre mennesker gjorde noe med livet mitt. Etterpå skjønte jeg at det er mye som bør fortelles om nakenhet.  

Hvor er homsene?

Da «Naked Boys Singing» hadde Skandinavia-premiere i Lillestrøm satt det hundrevis av skrikende kvinner i salen. Schrock bekrefter at majoriteten av publikum er streite damer. – Kvinner er ikke vant til å se så mange nakne menn samtidig, så de blir veldig opphisset, før de etter hvert roer seg ned ... hvis de ikke er for fulle da, sier han. Selv om den norske oppsetningen av «Naked Boys Singing» er noe omskrevet fra originaloppsetningen, har stykket likevel beholdt mye av sitt opprinnelige homoinnhold, mener den amerikanske teaterinstruktøren. – Da jeg hørte at stykket skulle turnere i Norge, tenkte jeg «men hvor mange homoer er det egentlig i Steinkjer og i alle de andre småbyene»? Men faktisk ble Schrock, som bor midt i en homogetto i Los Angeles, overrasket over hvor usynlige og streite norske homser er. Han synes også det er rart at det tilsynelatende ikke er en eneste homse med i den norske oppsetningen. – Etter å ha bodd og jobbet her en stund har jeg begynt å tvile på om homoseksuelle er så aksepterte i Norge. For selv om det er et homopolitisk liberalt land, så er det sosialt et langt stykke igjen sammenlignet med USA, hvor vi homopolitisk har lang igjen.  

Kjempepenis

Å være naken sammen med andre har også påvirket de norske utøverne i «Naked Boys Singing». – Der vi øvde, kunne vi se rett ut på en vei. I begynnelsen ville alle ha gardinene foran vinduer, men mot slutten av prøvene sa skuespillerne at jeg ikke trengte å trekke for lenger, forteller Robert Schrock. Han har også merket seg at nakenhet skaper spesielle bånd mellom utøverne. – Dessuten blir de akkurat som små gutter med små leketøy der de står og sammenligner kroppene sine med hverandre, sier han.

– Hva kreves for å få en rolle i «Naked Boys Singing»?

– At man kan synge bra. Mange tror at jeg ansetter menn i rollene på grunn av størrelsen på kjønnet deres. Men det er ikke viktig i denne forestillingen. Faktisk var det en fyr i en amerikanske oppsetning som ikke fikk rollen fordi han hadde en altfor stor penis. Jeg tror det bare ville virket forstyrrende for publikum.  

Av med klærne

Amerikanerne liker virkelig anatomien på det de får servert. «Naked Boys Singing» er inne i sitt tredje år på Broadway. Norgesoppsetningen er den trettende i rekken, mens byer som Mexico City, Torino, Sao Paulo og Berlin følger etter. Robert Schrock erkjenner at han har en misunnelsesverdig levevei. – Jeg er veldig heldig. Jeg kan reise rundt i hele verden og være sammen med nakne, vakre menn, sier musikalskaperen, som for tiden leter etter en produsent slik at «Naked Boys Singing» også kan bli til film.

– Men hvorfor har mange så problemer med nakenhet?

– I det øyeblikket klær ble oppfunnet, begynte vi å gjemme oss bort. Og etter hvert ble nakenhet også en moralsk sak. For nakenhet er forbundet med sex, og sex er ikke bra. Alle disse hyklerske prinsippene rundt nakenhet som samfunnet har dyttet på oss. La oss kvitte oss med dem. La oss være nakne.

Powered by Labrador CMS