I dag braker det løs hos söta bror. Stockholm Pride er spekket med politiske og kulturelle arrangementer. Planlegger du å fly til Stockholm, starter festivalen allerede på Arlanda flyplass med fotoutstillingen «Stockholm: A Proud City».

Fotobögarnes bilder av det skeive livet i Stockholm er det første du kommer til å se i ankomsthallen. De 20 fotografiene i utstillingen «Stockholm: A Proud City» som åpner 30. juli skildrer et Stockholm med mangfold, kjærlighet og regnbuefamilier.

– Og litt nakenhet, sier Jonas Norén som er med i Fotobögarna og en av det svenske homomagasinet QXs faste fotografer.

Fotobögarne er et nettverk av homofile, bifile, queer og transmenn som er lidenskapelig interesserte i foto og støtter og hjelper hverandre i å utvikle seg som fotografer.

– Jeg synes det er kult og modig gjort av flyplasskonsernet Swedavia å la oss få vise denne utstillingen på Arlanda. Flyplassen har mange tilreisende, også fra land der lhbt-befolkningen ikke har samme rettigheter som i Skandinavia, sier Norén til Blikk Nett.

Representanter fra Fotobögarne kommer til å være representert på vernissage i Pride Park 31. juli, der også et utvalg av bildene vises.

Fra fisting til Mummitrollene
Drar du til Stockholm før 30. juli, vil du neppe kjede deg. Vil du stuntgifte deg hos 7-eleven, lære deg mer om fisting eller lese «Mummitrollene» i et skeivt perspektiv? Arrangørene av Stockholm Pride har satt sammen et program som er breddfullt av kulturelle arrangementer og politiske workshops, noe for enhver smak.

Stockholm Pride har dessuten klart å hanke inn JD Samson og Conchita Wurst til å kaste glans over festivalen. JD Samson, kjent fra det elektroniske feministiske punkbandet Le Tigre og bandet MEN, får æren av å åpne ballet med et dj-set på Pride House i kveld. JD Samson, som fikk kallenavnet «icon of nerdy cool» av New York Times, har spilt sammen med både Peaches og bandet Gossip.

Conchita Wurst fremfører «Rise like a Phoenix» på innvielsesgalaen i Pride Park 30. juli. Dronningen av Eurovision Song Contest blir også hovedattraksjon på etterfesten Schlagerparty torsdagen.

Minifilmfestivalen Border Disorder 29-30. juli på Pride House har samlet et knippe filmer og kortfilmer som stiller spørsmål om grenser som påtvinges menneskers liv og om grensene for kroppers integritet, verdighet og rettigheter. Høyaktuell på programmet er filmen «Out in the Dark» om en palestinsk student som forelsker seg i en israelsk advokat.

Grande finale er selvfølgelig prideparaden lørdag 2. august, der rekorden er 60.000 deltagere og 600.000 mennesker som feirer i gatene.

Les mer om Stockholm Pride

Les også om pridekampanjen som skapte debatt på forhånd