19 år siden drapet på Matthew Shepard

Foreldrene til Matthew Shepard kritiserer president Trump.

Publisert

I 1998 ble en ung gutt funnet livløs med voldsomme skader i Laramie, Wyoming, USA. Den unge gutten var Matthew Shepard (21).

I tiden som fulgte etter drapet ble en hel verden gjort oppmerksom på begrepet hatkriminalitet.

Utpå kvelden den 6. oktober 1998 dro Matthew Shepard til den lokale baren Fireside i Laramie, Wyoming, som var kjent for å være homovennlig. Like etterpå ankom Russell Henderson og Aaron McKinney. De tre mennene hadde en kort prat før de forlot baren og kjørte av gårde i bilen til McKinneys far.

I bilen ble Matthew ranet før McKinney og Henderson slepte han ut, slo han gjentatte ganger i hodet med en pistol og sparket han mellom beina. Deretter ble han bundet til et gjerde, satt fyr på og forlatt i forsvarsløs tilstand.

Femten timer etter overgrepet oppdaget studenten Aaron Kreifels det han trodde var et fugleskremsel bundet til et gjerde da han var ute og syklet. Matthew ble fraktet til sykehuset der han døde seks dager senere av skadene.

Drapet på Matthew Shepard ble kjent som en av de verste homohatforbrytelsene i USAs historie. Drapet resulterte i store demonstrasjoner i USA med krav om lovbeskyttelse mot homovold. Teaterstykket om mordet, «Laramie Project», gikk for fulle hus både i og utenfor USA. Politikere og kjendiser over hele USA manet til en mer innbitt kamp mot homohat, samtidig som Matthews egen familie begynte å jobbe aktivt for lhbt-personers rettigheter.

Gjerningsmennene, Aaron McKinney og Russell Henderson, ble begge funnet skyldige i overlagt drap og dømt til to livstidsdommer.

Dennis og Judy Shepard og Michele Josue. Foto: Reidar Engesbak.
Dennis og Judy Shepard og Michele Josue. Foto: Reidar Engesbak.

Matthew Shepard Foundation

Dennis og Judy Shepard har etter sin sønns død blitt kjente lhbt-aktivister og var invitert som gjester til Oslo/Fusion International Film Festival i 2015 da festivalen viste filmen «Matthew Shepard Is A Friend Of Mine». Regissør Michele Josue var også gjest på festivalen.

Ekteparet startet The Matthew Shepard Foundation i 1998, hvor Judy er styreleder og Dennis er styremedlem.

Foreldrene til Matthew Shepard var instrumentelle i kampen for et lovverk som beskytter lhbt-personer mot hatkriminalitet i USA, og gjennom stiftelsens mange ulike program arbeider de kontinuerlig for bekjempelsen av hat og for økt forståelse, empati og aksept, samtidig som de gir enkeltpersoner støtte og styrke til å skape endringer i sitt lokalmiljø.

«Ungdommen er fremtiden»

19 år etter drapet på sønnen tar ekteparet Shepard et oppgjør med Trump-administrasjonen.

«The policies the current administration is trying to impose on the country are a direct assault on our community», skriver de i en kronikk på Huffington Post.

De skriver også om støtten de fikk fra lhbt-miljøet, venner og ukjente. Støtte som førte til at de startet The Matthew Shepard Foundation i 1998.

«That fateful October, 19 years ago, we were surrounded by love. And we turned that into work – good work that is helping people every day. We have embraced diversity and continue to tell our stories, which is something that helps many more people than you might imagine, skriver de på Huffington Post.

Les hele kronikken her: «19 Years After Our Son Matthew Shepard’s Murder, We Stand Stronger Than Ever»

Se intervju med Dennis og Judy Shepard, og regissør Michele Josue, under Oslo/Fusion 2015

Matt Shepard is a Friend of Mine - Q&A from oslo/fusion film fest on Vimeo.