200 millioner til TV-aksjonen

Publisert

Da sendingen til NRK gikk av lufta klokken 00.30 natt til mandag var det samlet inn 200 289 668,07 kroner på landsbasis, det er 40,18 kroner per innbygger. – Vi er utrolig stolte og takknemlige for den innsatsen som er lagt ned i årets TV-aksjon. Dette resultatet er en stor anerkjennelse av arbeidet vi gjør hver dag, og et bevis på at menneskerettighetene settes høyt av det norske folk, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge. – Takket være pengene fra TV-aksjonen blir Amnesty sterkere: Vi kan være flere steder, etterforske nye menneskerettighetsbrudd, lære opp flere lokale aktivister og mobilisere bredere for å påvirke myndigheter og selskaper til å endre adferd og respektere menneskerettigheter. Pengene fra årets Tv-aksjon skal brukes på fem områder: Å ytre seg er en menneskerett, Å elske er en menneskerett, Trygghet er en menneskerett, Å leve i verdige omgivelser er en menneskerett, Å bli behandlet rettferdig er en menneskerett. Lhbt har fått en sentral plass i området som heter Å elske er en menneskerett. Det er diskriminering av skeive Amnesty International Norge setter fullt fokus på, og spesielt diskriminering av lhbt-personer i Øst-Europa.

Rekord for P3aksjonen

I år har givergleden vært stor, noe P3aksjonen kan skrive under på. Programlederne Niklas Baarli, Mathias Nylenna, Ronny Brede Aase og Silje Reiten Nordnes forlater P3-teltet i Spikersuppa med hele 80 timer sammenhengende radio og en ny innsamlingsrekord bak seg. I år nådde P3aksjonen 1 million innsamlede kroner, samlet inn hos lyttere, ivrige forbipasserende og lykkelige auksjonsvinnere.– Det er en fantastisk mandag i dag. Det er helt utrolig resultat vi har fått, og jeg tror vi alle er veldig fornøyd, utslitt, rørt og overveldet, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver hos Amnesty International Norge. – Vi hadde ikke noe offisielt mål, men vi jobbet for å få inn så mye penger som mulig. Men mange av oss hadde en tanke om at hvis vi nådde 200 millioner, så visste vi at vi hadde fått inn nok penger til å klare de prosjektene vi har satt oss fore å få gjennomført. Kaatee forteller til Blikk Nett at P3aksjonen i Spikersuppa gikk over all forventning.– P3aksjonen sørget for at vi tippet over grensen til 200 millioner. Det kom inn 1 millioner kroner, mot 700 000 kroner i fjor. P3aksjonens fokus på lhbt-rettigheter skapte et engasjement og fikk en respons som programlederne selv beskriver som helt enestående.

– Var det gitt at lhbt-rettigheter skulle skape så stort engasjement?

– Jeg har vært mye i studio under P3aksjonen og denne aksjonen har ført til et større fokus på lhbt-rettigheter, ikke bare internasjonalt, men også her hjemme i Norge. Det så vi ved at flere sendte inn meldinger om at P3aksjonen ga dem mot til å komme ut av skapet selv. Noe av det mest rørende skjedde under sendingen natt til søndag 21. oktober. Da kom det en ung gutt på 21 år til studio i Spikersuppa hvor det sto et skap man kunne gå inn i, for så å «komme ut». Da han sto i skapet fortalte han til programlederne at han er homo - og at det var første gang han sa det høyt til noen som helst. Han ble så godt tatt i mot av P3s programledere og de var så omsorgsfulle overfor denne gutten som hadde båret på denne hemmeligheten i så mange år. Det var utrolig fint. I løpet av de 80 sammenhengende timene med direktesendt radio i Spikersuppa tok P3aksjonen opp temaer som transpersoners rettigheter i Norge, homofobi på Jamaica og lhbt-kampen både nasjonalt og internasjonalt.– Årets TV-aksjon har bidratt til å skape en forståelse om diskriminering av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i Europa - som nok mange ikke var klar over - samtidig som aksjonen har bidratt til økt forståelse for lhbt-rettigheter i Norge, sier Kaatee til Blikk Nett. Nå skal Amnesty International Norges prosjekter settes ut i liv.– På mange måter skal vi altså fortsette arbeidet vi gjør, men med midlene fra årets TV-aksjon kan vi gjøre det i større målestokk enn tidligere. Det gleder jeg meg virkelig til. Det arbeidet vi satte i gang i år som handler om Pride-arrangementer i Europa, hvor vi støtter opp om lhbt-organisasjoners bestrebelser med å arrangere nasjonale pride-arrangementer i land i Øst-Europa og Sentral-Europa er et viktig arbeid, og et arbeid vi kan fortsette med takket være TV-aksjonen. I tillegg kan vi jobbe mer systematisk med dokumentasjon av trans- og homofob hatkriminalitet i Europa. Patricia Kaatee har en siste hilsen til alle som har bidratt til årets TV-aksjon.– Jeg og alle mine kolleger i Amnesty, både nasjonalt og internasjonalt, er rørt til tårer over det engasjementet vi har sett de siste dagene - både de fantastiske bøssebærerne og alle andre som på forskjellige kreative måter har bidratt til å skaffe Amnesty International de midlene vi trenger for å fortsette arbeidet for menneskerettigheter i verden.

Powered by Labrador CMS