25. juni
– Pistolen pekte rett i magen min
Ingrid Rasten er direkte berørt av terroren mot skeive i juni i fjor. Hun er nå valgt inn i styret i Støttegruppa 25. juni.
Ingrid Rasten var sammen med venner ute på César Bar &
Café ved Oslo tinghus 25. juni-kvelden i fjor.
– Plutselig hører vi smell, og tror med en gang det er fyrverkeri. Så smalt det en gang til, og da forsto vi at det var alvorlig.
Folk begynte å løpe og gjemme seg, og det ble et kaos i hele området rundt César Bar & Café, Per på hjørnet og London Pub. Ingrid Rasten løp mot London Pub for å se om hun kunne være til hjelp.
Der ser hun flere som sitter holder fast på terroristen.
– Jeg løp dit for å hjelpe til. Forsøkte å ta fra ham pistolen han holdt, men endte foran den og pistolen pekte rett i magen min. Jeg fikk brukket tommelen hans og frigjort pistolen og kastet den ut i gata.
Redd han skulle dø
Terroristen var overmannet, men Ingrid Rasten fryktet for livet til Zaniar Matapour, som da hadde drept to personer og skadet over 20 mennesker.
Rasten har bakgrunn fra Oslo Legevakts kriseteam, og fikk bruk for erfaringene sine denne natta.
– Han hadde hender rundt halsen og det kunne se ut som han ble kvalt. Men jeg bestemte meg for at han skal stå til ansvar for det han har gjort. Vi fikk stabilisert han og holdt han i ro til politiet kom og tok over.
Hjalp politiet
Ifølge politiets tidslinje, holdt sivile personer den terrorsiktede nede på bakken i fire og et halvt minutt før politiet kom og pågrep ham. Politiet var tidlig ute med å rose dem for heroisk innsats den natten.
– Det var mange som trengte hjelp, så jeg gikk i gang med å snakke med folk. Samlet folk slik at de ikke ble sittende alene, og fikk sendt skadde av gårde til sykehus. Jeg gikk rett og slett inn i en hjelperolle. Jeg holdt på til sekstiden om morgenen, før politiet kjørte meg hjem, forteller Rasten.
– Hvem tok vare på deg etterpå?
– Det gjorde jeg selv. Det var tungt. De første 90 timene sov jeg ikke i det hele tatt. Jeg var oppgiret, men så kollapset jeg fullstendig og ble syk med lungebetennelse og feber. Totalt utkjørt.
Fortsatt preget
Nå er Ingrid Rasten valgt som styremedlem i Støttegruppa 25. juni, som ble stiftet mandag 6. mars i Oslo rådhus.
– Denne støttegruppa er viktig, og det er flott at vi har fått samlet oss. Jeg var med på å starte en Facebook-gruppe for berørte, men vi oppdaget fort at mange ikke turte å kommunisere der. Derfor er jeg glad for at stafettpinnen ble tatt opp og at det har resultert i denne støttegruppa. Nå håper jeg vi kan nå alle berørte, både skeive og andre som ble rammet av terroren.
Livet går videre for Rasten, men hun er fortsatt preget av terroren.
– Jeg går fortsatt ut, men jeg sliter med det. Spesielt når jeg er i området rundt London Pub og César Bar & Café. Da stivner jeg til og får veldig behov for å snakke med andre om hva som skjedde den natta. Hverdagen går sin vante gang, men jeg sover dårlig.
70 påmeldte
På stiftelsesmøtet ble Espen Aleksander Evjenth valgt til leder, mens Ada Mathilde Brakstad Keita ble valgt til nestleder. Keita og Evjenth ble selv rammet av terroren 25. juni i fjor. Evjenth ble skutt på London Pub. Keita befant seg på yttersiden i folkemengden som terroristen skjøt mot. Hun og en venninne søkte dekning på gatekjøkkenet mellom Per på Hjørnet og London Pub
– Det er et viktig arbeid vi skal i gang med. Over 70 personer hadde meldt seg på stiftelsesmøtet, noe som viser at det er et stort behov for å møtes og for å støtte hverandre, sier Evjenth til Blikk.
– Det er mange som ikke kunne komme på stiftelsesmøtet fordi de ikke er komfortable, eller bor andre steder i landet. Men støttegruppa skal jobbe for alle som er berørt av terroren. Akkurat nå er jeg bare så uendelig glad over at vi er i gang, sier Evjenth.
Finansiering trengs
Marit Bjerke har sittet i arbeidsgruppa til støttegruppa, og er i tillegg leder for Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold i Oslo kommune. Nå håper hun politikere og myndigheter kjenner sin besøkelsestid, og støtter opp om initiativet.
– Rådet for kjønns- og seksualitetsmangfold har lagt til rette for arbeidsgruppa sitt arbeid fram mot stiftelsesmøtet, forteller Bjerke til Blikk.
– Nå håper jeg politikerne og myndighetene vil følge opp støttegruppa, og at det kommer noe i form av finansiering. For det trengs i dette arbeidet. Men også dialog. Nå er både berørte og pårørende tilgjengelig gjennom den nye organisasjonen.