40 ganger hurra for Åpen kirkegruppe

Publisert

Det var på et medlemsmøte i Det norske forbundet av 1948 at ildsjelenes ildsjel, Aasmund Robert Vik (69), fremmet et forslag om å jobbe innad i kirken for å skape resultater. Aasmund Robert Vik hadde sett seg lei på at homofili i kirken ble diskutert for n-te gang uten at det kom noe konstruktivt ut av det.– Det var den 10. februar 1976 klokken 21.10. Jeg husker det som om det var i går. I organisasjonen var det opplest og vedtatt at kirken var umulig og nytteløs å forholde seg til, men jeg sa at hvis vi jobbet innenfor i kirken i stedet for å bannlyse den fra utsiden, ville vi kanskje oppnå resultater. Jeg ba de som ønsket å støtte opp om initiativet om å bli igjen etter møtet. Vi var fem stykker som satt igjen da møtet var omme, sier Vik til Blikk nett.

Vanskelig start

Han forteller at det var alt annet enn lett å dra i gang et slikt initiativ. Et initiativ som fire tiår senere eksisterer i beste velgående.– Jeg satte opp en liten, diskret lapp på Metropol om at vi fantes, og at de som følte for det kunne ta kontakt med oss. Da var det noen innad i Forbundet som sa: ”Nå har den undertrykkende kirkens forlengede arm kommet inn i organisasjonen”. Da gjaldt det å passe på! Det var ingen som tilla oss evne til å overleve over tid som gruppe, sier Vik, som inderlig ønsket seg et forum der man kunne snakke om homofili og kristendom i samme setning. – «At dere gidder», var det mange som sa til oss. Men vi gadd og det ble det resultater av, sier ildsjelen Vik, som har kjempet for homofiles rettigheter som frivillig i snart 50 år. Alltid smilende, positiv og drevet videre av vissheten om at mennesket er grunnleggende godt. I helgen skal kampen for likestillingen i kirken feires og Vik gleder seg stort.

Regnbue-gudstjeneste

Selve jubileumsdatoen er onsdag den 10. februar, men det går ikke an å feire noe så stort på en onsdag, sier Vik. Derfor er det nå i helgen det skjer.– Lørdag 6. februar er det middag på Grand Hotel med 75 påmeldte. Jeg skal fortelle litt om hvordan det var den gangen for 40 år siden. Kim Friele kommer og det gjør også co-presidenten i Europeisk Forum, Wielie Elhorst. Vi har markert oss sterkt i europeisk sammenheng og er blant de eldste lhbt-kirkegrupperingene i Europa. Det kommer tilreisende fra hele landet, så det blir en begivenhetsrik dag, sier han. – Søndag er det duket for jubileumsgudstjeneste i Oslo domkirke klokken 17. Biskop emeritus Sigurd Osberg skal holde preken. I overkant av 25 lhbt-prester og andre kirkelige ansatte kommer til å troppe opp i regnbuefarger og Homofonien medvirker også til gudstjenesten. Deretter blir det kirkekaffe i Krypten, kjelleren i domkirken, sier han.

Ikke et øyeblikks kjedsomhet

Vik gikk av med pensjon i oktober 2014, etter å ha jobbet på Nationaltheatret i 40 år. Men bruke tid på å kjede seg, nei, det gidder han ikke.– Jeg har aldri kjedet meg. Jeg synger i kor, jobber som frivillig i St. Hallvard kirke, er aktiv i LLHs seniorgruppe og er stadig ute og rører på meg, sier han.Han syns ikke det er vemodig å tenke tilbake på alle kampene han har vært med på å kjempe.– Ikke vemodig et øyeblikk. Alle kampene har måttet til. Det å se hva det betyr og hvor langt vi har kommet, er belønning nok. Jeg kunne aldri latt være å engasjere meg på dette feltet, sier han.  

Powered by Labrador CMS