8. mars
Inkluderende Feminisme på kvinnedagen i Oslo
Mens hovedarrangementet som vanlig går av stabelen på Youngstorget, arrangerer Inkluderende Feminisme for andre året på rad alternativ markering på den internasjonale kvinnedagen 8. mars. Denne gangen med appeller og tog fra Eidsvoll plass.
– Aller
helst hadde vi sett at alle kunne delta på hovedarrangementet, men når så mange
melder at de ikke føler seg trygge og velkomne kom vi fram til at måtte lage et
alternativt arrangement, sier en av Inkluderende Feminismes representanter,
Lilith Staalesen til Blikk.
– Hva er det som gjør at mange føler det utrygge på hovedarrangementet?
– Vi har erfart at åpenlys transfobi tillates på parolemøter, og at det snakkes nedsettende om og til sexarbeidere. Når ikke-binære i tillegg er nektet stemmerett så mener vi at det er et klart uttrykk for at marginaliserte minoriteter ikke er velkommen til å delta på 8. marsmarkeringen, sier Staalesen.
Underslå ciskvinners transhat
– Men ett av forslagene til hovedparolene i år var å bekjempe menns vold mot transkvinner?
– Det er veldig positivt at Kvinnegruppa Ottar som lanserte forslaget, og med det anerkjenner transkvinner, men når man på det samme møtet tillater transfobiske taler fra scenen settes ikke ordene ut i praksis, mener Staalesen.
Hun peker på at ciskvinner står for mye av den verbale volden, hatpratet og hetsingen på sosiale medier, som transpersoner opplever.
– 8. mars komiteen har en egen paragraf om møtekultur som pålegger deltakerne å vise hverandre gjensidig respekt. Likevel opplever vi at personer som uttaler seg ekstremt transfobisk får komme til orde gjentatte ganger, og at det ikke reageres når de samme personene filmer transpersoner som snakker, påpeker Staalesen.
– Å bare trekke fram menns vold mot transkvinner er etter vårt skjønn derfor en form for renvasking av ciskvinners hat mot transpersoner.
– Inkluderende Feminisme fikk gjennomslag for to av hovedparolene, deriblant parolen Oppfyll transkvinners menneskerettigheter - stopp hets mot transkvinner, hva gjør dere med det?
– Vi tenkte først at vi skulle stille noen fra oss for å bære parolene, men så har vi kommet fram til at det ikke er trygt så vi har valgt å bruke ressursene på vårt eget alternative arrangement.
Sosialistisk kor synger
Inkluderende Feminisme har hatt møter med parolemaling og nå jobbes det for fullt fram mot arrangementet på Eidsvoll plass.
– Sosialistisk Kor har meldt at de vil synge for oss, og det synes vi er en veldig hyggelig form for anerkjennelse. I tillegg vil det bli appeller, taler og slampoesi før vi samler oss og går i tog opp Stortingsgaten, forbi Regnbueplassen og Rådhuset til Kontraskjæret, forteller Staalesen.
I tillegg til slampoeten Mikala Sarah Kjær er det appeller med Chiara Cavalleri, Jan Elisabeth Lindvik (FRI Oslo og Viken), Hanne Rye Hanssen, radiOrakel, Malene Chronholm Bøyesen, BirhtRights Norway, og hun selv som representerer PION og Inkluderende Feminisme, forteller Staalesen, som legger til at hele arrangementet vil bli tegnspråktolket.
– Det blir etterfest på Salt fra klokken åtte med feiring og mulig flere appeller, sier Staalesen.
Tilsluttende organisasjoner er ifølge Staalesen, PION - Sexarbeidernes interesseorganisasjon i Norge, radiOrakel, Skeiv Ungdom, Skeiv Verden, SNU - Seksualpolitisk nettverk for ungdom, Comrades Inc., Grønn Ungdom og Fri Oslo og Viken.
8. mars arrangementet på Youngstorget
På hovedarrangement på Youngstorget starter markeringen med Akerselva Kvinnekor. Det vil bli appeller med Berit Tevik, Fagforbundet, Helen Akrei, Kurdisk demokratisk samfunnssenter, Aurora Eck Nilsen, Norske Kvinners Sanitetsforening, og Hilde Halvorsen, Kvinnegruppa Ottar. Lise Fjeldstad og artisten Ingeborg står for kulturinnslaget, og det hele ledes av Shazia Majid som er konferansier.
Årets hovedparole er dedikert til kvinneopprøret i Iran, og Jin, Jiyan, Azadi - Kvinne, Liv, Frihet - er et kurdisk slagord som har sine røtter i Rojava. Blant de øvrige er blant annet parolen Ingen er fri før alle er fri - internasjonal solidaritet med alle skeive kvinner.
8. mars feiringer
I tillegg til Inkluderende Feminismes arrangementet på Salt, inviterer Femme Brutal til queer-feministisk 8. mars feiring på Ingensteds. På Melahuset markeres dagen med boklansering, musikalske innslag og debatt om kvinner og utdanning med utgangspunkt i situasjonen for kvinner i Afghanistan, mens Oslo Hardkor inviterer til fest på Blitz.