Skeiv og salgbar kunst

Publisert

Det var kø rundt Rådhuset når Skeive Kunstnere åpnet utstilling i Rådhusgalleriet under Oslo Pride. Skeive Kunstnere er en ideell og frivillig kulturgruppe som siden 2000 har arrangert utstillinger og promotert frie kunstneriske uttrykk for lhbtq-personer. I 2007 ble gruppa en undergruppe av LLH Oslo og Akershus og de siste ti årene har Skeive Kunstnere vært en sentral brikke i kulturdelen av Pride Park. Skeive Kunstnere er på plass i Pride Park i Spikersuppa i år også, men i tillegg har de en utstilling i Rådhusgalleriet. Hele 57 kunstnere har fått plass på salgsutstillingen i Rådhuset og utstillingen er kuratert av Frederick Lucius Nathanael, som også stiller ut egne kunstverk i utstillingen. På åpningen spilte Josefin Winther konsert og publikum strømmet til for å se det store utvalget kunst med skeiv tematikk.– Det har vært en utrolig stor jobb å få denne utstillingen i hus. Til vanlig er det rundt regnet 30 kunstnere som stiller ut i Pride Park, men i år er det 57, sier Frederick Lucius Nathanael til Blikk Nett dagen etter vernissasjen. Åpningen gikk over all forventning og det ble solgt en rekke kunstverk.– Så fort dørene åpnet kom folk, og det var lang kø utenfor. I tillegg kom statssekretær i Kulturdepartementet Bjørgulv Vinje Borgundvaag og holdt en flott tale hvor han snakket om at kunsten skal være fri – og være kunst for kunstens skyld, sier Frederick Lucius Nathanael og forteller at det passer godt overens med Skeive Kunstneres ånd. – Vi siler ikke, men er åpen for alle som har lyst å stille ut kunsten sin, enten de amatører eller proffe. Det er en anerkjennelse at en statssekretær åpner utstillingen, og at vi i det hele tatt får stille ut her i Rådhusgalleriet. I tillegg fikk vi 50 000 kroner av Kulturetaten på åpningen. Det hjelper på økonomien til en ideell gruppe.

Bredt spekter

Blant kunstnerne som stiller ut i år finner vi blant andre Chris Steiner, som tidligere har stilt ut på Skeive Filmer og nå sist på The Black Fawn i Oslo hvor han viste utstillingen I Wanna Be Adored i mai. Fotograf Marc Kiska er kjent for sine mørke og utfordrende bilder, blant annet på coveret av Blikk. I 2014 ga han ut fotoboka Outlandish/ROOM. Tegneserieskaper Ragnar Brynjulfsson er også representert. Mona Mikkelsen Aune viser malerier, mens Roger Robberstad viser fotografier. Prest Nils Jøran Riedl stiller ut aktmalerier og Mona Egge Pettersen byr på skulpturer. Det er bare noen få av de 57 kunstnerne du kan oppleve i Rådhusgalleriet.

Dukkene som ser alt

Frederick Lucius Nathanael stiller ut en serie kollasjer, men det er et bord med dukker som fanger Blikk Netts nysgjerrighet. Bordet er fylt med såkalte WC-dukker og verket, som bærer tittelen Livet på WC er signert Frederick Lucius Nathanael.– De fleste har et dårlig forhold til disse dukkene – og mange opplever dem som skumle, sier han og forteller at han har fartet rundt på loppemarked på jakt etter dukkene. – Det er bare i Norge jeg finner slike dukker. Jeg vet ikke om det er et særnorsk fenomen, men jeg tror kanskje det er det. – Hva vil du symbolisere med dukkene?– De er jo plassert på WC alene. Og der står de. Tenk på alt som skjer på et toalett. For homser har toaletter alltid vært en viktig del av kulturen. Det var der man pulte før i tiden eller man satt der å fantaserte. Og det eneste vitnet var den WC-dukken. Tenk hvilke historier de kan fortelle … Skeive Kunstnere kollektivutstilling, Oslo Pride, Rådhusgalleriet. Kl 11–18. Utstillingen henger til 30. juni 2015.

Powered by Labrador CMS