Skeive Stemmer.

Skeive Stemmer åpner Pride Art

Utstillingen «I Fought, Therefore I Am» åpnes med brask og bram fredag 14. juni i Pride House. På scenen står blant andre Skeive Stemmer, et nytt operakompani av, med og for skeive.

Publisert Sist oppdatert

Utstillingen «I Fought, Therefore I Am» åpnes med brask og bram fredag 14. juni i Pride House. På scenen står blant andre Skeive Stemmer, et nytt operakompani av, med og for skeive.

Skeive Stemmers opptreden denne kvelden er debuten for kompaniet, som består av Angelle Khachik, Eldrid Gorset og Maria Dale Johannessen, som alle tar mastergrad ved Operahøgskolen, KHiO.

– Skeive Stemmer ønsker å bidra til bedre representasjon innen kunstformen opera. Skeive publikummere og kunstnere har lenge vært en del av operasamfunnet og Skeive Stemmer ønsker å møte behovet denne målgruppa har for også å få sine egne historier fortalt, sier Khachik til Blikk.

Daniel J. Skråmestø «Rainbow» ser du på Pride Arts utstilling i Pride House.

I tillegg til opera, blir det både performance, drag og burlesk på vernissagen.

Kunstnerisk plattform

I år stiller Pride Art ut skeiv kunst på 500 kvadratmeter i Pride House på Youngstorget, med 600 kunstverk av over 100 kunstnere. På åpningsfesten fredag 14. juni blir det underholdning med både opera, performance, drag og burlesk.

Pride Art utgjør den kunstneriske plattformen i Oslo Pride, som de har samarbeidet med siden 2001, men historien deres har røtter tilbake til den første offisielle homoutstillingen under Homodagene i 1985.

I fjor stilte kunstnere med bakgrunn fra 20 forskjellige land, ut verkene sine på 400 kvadratmeter på Youngstorget. I år har de fått 100 kvadratmeter til.

Tittelen på årets utstilling er «I Fought, Therefore I Am», med klar henvising til årets Pride-tema «Historie». Over 100 kunstnere bidrar til årets salgsutstilling med alt fra bildekunst, skulpturer til musikk, video og performance, samt dans og litteratur.

Oslo bys kunstnerpris

I april i år ble Pride Art, sammen med radiOrakel, tildelt Oslo bys kunstnerpris for 2018.

«Pride Art utvider, utforsker, utfordrer og beriker hovedstaden,» het det i begrunnelsen for tildelingen. Med prisen fulgte 50 000 kroner.

– Jeg er så stolt og rørt over at vi blir sett og anerkjent for det fabelaktige arbeidet vi har gjort i alle disse årene, motstrøms og lidenskapelig, sier Lulu Blue, fagsjef for Pride Art, til Blikk.

– Pride Art har bevisst arbeidet med å bryte opp rammene for det hierarkiske systemet som styrer kunstverden, en trend som endelig virker å ha snudd. Nå kan man våkne opp til at mangfold er et verdifullt kriterium og noe som gjenkjennes av flere enn en liten elite, sier Lulu Blue som mener at kunsten nå får tilbake sjel og mening.

Pride Art er bærere av en tradisjon fra 80-tallet da kunst var et verktøy for å bryte ut av trange rammer.

– Det kjennes viktig å bli anerkjent, men samtidig vil vi alltid være en motmakt, alltid virke forstyrrende på det som er mainstream og populistisk. Det er det skeives essens. Men at byråkratiet og politikerne bekrefter at vi skal ha et samfunn som er tolerant, mangfoldig og dynamisk, det gir håp, sier Lulu Blue.

Pride Art, åpningsfest, Pride House, fredag 14. juni, kl. 18, Youngstorget. Utstillingen vises til søndag 23. juni.

Info: oslopride.no og facebook.com/skeivekunstnere

Powered by Labrador CMS