Trondheim Pride-leder Hannah Christin Lerfaldet intervjues på Lerkendal. Foto: Reidar Engesbak.

Pride på Lerkendal stadion

Rosenborg inviterte Trondheim Pride til Lerkendal stadion når klubben møtte Lillestrøm lørdag 14. september.

Publisert Sist oppdatert

På lørdagens kamp mellom Rosenborg og Lillestrøm var budskapet tydelig: Fotball er for alle, uansett hvem du er glad i.

Etter lørdagens prideparade i Trondheim var Trondheim Prides leder, Hannah Christin Lerfaldet, invitert til Lerkendal for å snakke om pride og lhbt i idretten.

Rosenborg har som mange fotballklubber måttet ta innover seg at mange føler seg eksludert fra sporten og tribunene. Klubben har også noen triste hendelser i historien sin.

I 2008 uttalte RBKs midtstopper Alejandro Lago at han skulle stanse Valencias «homsete» angripere under en kommende kamp. RBK beklaget ordbruken i etterkant, og kalte det en oversettertabbe.

Samme år hevdet Frode Olsen, i tv-programmet Matchball Mandag på TV 2 Zebra, at Aalesund-fansen gikk over streken da de hetset Bjørn Helge Riise og ropte "sønn av en hore" mot Lillestrøm-spilleren. På samme tid mente han det var greit å kalle en spiller homo.
– Slik vil vi ikke ha på norske fotballbaner. Jeg synes det er greit når det ropes homo og sånne ting, sa Olsen, som spilte på Roseborg i 1990.

Rosenborg tar standpunkt
I 2013 tok Rosenborg derimot et standpunkt. Klubben kuttet pengestøtten til Frelsesarmeen etter at TV 2 avslørte at Frelsesarmeen nektet en mann å være korpssekretær fordi han var praktiserende homofil. Klubben hadde da i flere år gitt 25 000 kroner til Frelsesarmeen. RBK opplevde det som et klart brudd på klubbens verdigrunnlag. Norges idrettsforbund roste RBK i etterkant.

I 2017 kom supporterne på banen og kritiserte sin egen klubb. Det var nyheten om at RBK skulle dra til Dubai på treningsleir som fikk supporterklubben Kjernen til å reagere. Den svenske fotballklubben Malmö FF skulle også på treningstur ntil Dubai, men ga etter for press fra sine egne supportere som mente klubben ikke skulle sponse en stat som straffer og forbyr homoseksualitet. Supporterklubben Kjernen mente RBK burde følge samme eksempel. RBK svarte med å innkalle til en hastepressekonferanse på Lerkendal hvor det ble annonsert at turen var avlyst.

Pride på Lerkendal
Lørdag 14. september var RBK nok en gang i søkelyset, og åstedet var Lerkendal. I anledning Trondheim Pride hadde RBK varslet at pride skulle markeres under kampen mot Lillestrøm.

I Mike Jensens fravær var det Anders Ågnes Konradsen som ba kapteinsbindet mot Lillestrøm. Denne lørdag var det et regnbuefarget kapteinbånd.
– Fotball skal være inkluderende og dette er en fin måte å vise det på. Jeg synes det er flott at Rosenborg og norsk fotball generelt, setter fokus på mangfoldet, sier Konradsen.

Det er fortsatt et faktum at det ikke er noen åpent skeive i toppligaen.
– Det har ingenting å si hvem man forelsker seg i. Og jeg er sikker på at det hadde gått helt fint hvis en spiller hadde stått frem som homofil i vår garderobe. Men det er klart at det hadde vært et modig valg å stå frem når det nesten ikke finnes eksempel på noen som har gjort det i toppfotballen, sier Konradsen

Leder i Trondheim Pride, Hannah Christin Lerfaldet, ble tatt imot med jubel fra tribunene på Lerkendal når det ble pause i Rosenborgs kamp mot Lillestrøm.
–Det Rosenborg gjør nå er utrolig viktig og veldig fint, sa Lerfaldet da hun ble intervjuet på banen.

– Vi har kommet langt på lhbt-feltet, men i idretten, og spesielt fotballen, har det tatt lenger tid. At RBK tar imot Trondheim Pride er et bevis på at det går fremover.

Powered by Labrador CMS