Pride

Stockholm Pride og parade for første gang på to år

Etter to års pause var det endelig klart for Prideparade i Stockholm.

Publisert

Bortsett fra naturens luner, forløp Stockholm Pride og selve paraden lørdag uten store problemer.

Stemningen i begynnelsen av Prideuka var preget av et visst lavmælt alvor. Flere kommenterte til Blikk at det var en naturlig følge etter masseskytingen i Oslo natt til 25. Juni.

Folk som gjorde seg klar til paraden lørdag formiddag gav også uttrykk en viss frykt, men mest av alt beskrev de følelsen av solidaritet, livsglede og en sterk, skeiv kampånd.

Etter to års pause var det endelig klart for Prideparade i Stockholm. Etter en presis og energisk start lørdag klokka 13, gikk paraden etterhvert inn i et skilpadde-tempo. Årsaken var at en tidlig høststorm natt til lørdag hadde herjet voldsomt med de store trærne som omkranser Østermalm Idrettsplass, stedet for årets Pride park .

Paraden måtte følgelig avvikles en god del langsommere enn tenkt, slik at de ansvarlige fikk tid til å sage ned grener og rydde unna. Først når det var gjort, kunne Prideparken åpne og folk strømmet inn til underholdning, konserter, fest og mingling på Stockholm Prides siste dag.

I timene før paraden under Stockholm Pride hadde Bearded Villains satt hverandre i stevne i en av byens parker. Kamp og feiring var ingen motsetning for gjengen. De bare gledet seg til å få utfolde seg som skjeggete skeive menn, alle sammen.
Stefan og Jimmy fra Bearded Villains ba Blikk hilse sine norske «skjeggbrødre». De understreket at svenskene står sammen med alle norske skeive etter skuddene i Oslo natt til 25. juni.
Bearded Villians var ikke villere enn at de etter tur hjalp hverandre med aller siste regnbue-finpuss før paraden.
I Stockholm BDSM-klubb sin avdeling Darkside var Elin ferskt medlem. Hun gledet seg til å feire sin første pride og sa til Blikk at det kjentes deilig endelig å være seg selv. Hun så særlig fram til å kunne kjempe kampen for seksuelle minoriteter. Peter gledet seg også. Han var ifølge seg selv en gammel ringrev, både i klubben og i paraden.
Kunsten å bruke rep hadde disse to (som sa ja til foto men ellers ville være anonyme) lært seg på BDSM workshop i Kinky-teltet som de svenske arrangørene kjørte i Pride Park hele uka.
Disse tre fra Stockholm BDSM sin avdeling Dark Side ble etterhvert kjent ferdig «oppstramma» og klar for paraden.
Daniel fra Irak ventet på kameratene sine for å slå følge med dem til paradestart. Han var gledestrålende lykkelig for å feire sin første pride. – Jeg er endelig fri. Jeg elsker Sverige og jeg elsker friheten. Jeg er så takknemlig.
Gjengen i Chicas Bolivianas samlet seg til en liten posering for Blikk før de hastet videre for å finne sin plass i paraden.
Anna Tjernstrøm, Veronica Niia, Madeline Niia Körössy, Nils-Axel Heikka og Andreas Jansson hadde kledd seg i tradisjonelle samiske drakter for å feire Stockholm og Sâpmi pride. – Det er helt naturlig og helt nødvendig for oss å stille i Pride i disse klærne. Det gjør vi for å synliggjøre en minoritet i en minoritet, sa Madeline Niia Körössy.
– Det er viktig og fint å vise at en gutt kan like en gutt og fremdeles være samisk, sa Andreas Jansson, til høyre. Her sammen søskenbarnet Nils-Axel Heikka. I sin tid startet disse to Sâpmi Pride i finske Kiruna, men det var for liten oppslutning til at de kunne fortsette. De håper deres synliggjøring skal bidra til å endre det. – Det er spesielt viktig for meg å vise hvem jeg er og at man kan være seg selv som skeiv og samisk, særlig fordi jeg er vokst opp i en læstadiansk familie, sa Nils-Axel Heikka.
Disse to hadde gjort det de kunne for å få overblikket.
Årets Mr Leather Norway, Georg Luschgy var i Stockholm for å representere sitt miljø. Han fortalte at Scandinavian Leather Men Oslo hadde mottatt svært mange internasjonale støtteerklæringer fra andre lær-menn etter skytingen i Oslo 25.juni. Dette i form av bilder og videoer av folk med bannere der teksten lød «We are here we are queer we won`t disappear.» – Kåringen av Mr Leather 2022 ble holdt samme kveld som terroren fant sted. Det ble brått slutt på feiringen og det er viktig for meg og min mann å reise hit til Stockholm for å støtte alt skeivt, sa Luschgy.
Hen gjorde det hen kunne for å rette oppmerksomheten mot situasjonen for skeive muslimer i vesten og ikke minst mot levekårene til skeive i de deler av verden der det å være skeiv er livsfarlig. – Det er superviktig å få i gang en samtale om homofili i det muslimske miljøet. Folk må også vite at det er 13 land der det er straffbart med døden å være homofil. Mange blir drept hver dag, og ingen vil snakke om det, sa aktivisten.
Denne gjengen fortalte at de akkurat ble kjent med hverandre på t-banen inn til Stockholm sentrum. I sann Pride-ånd bestemte de seg for å gå i paraden sammen.
EuroPride i Beograd er like rundt hjørnet. En flåte fra arrangøren var naturligvis til stede i Stockholm. Flere av flåte-deltagerne gav uttrykk for at de var rystet over det som skjedde i Oslo. – Det som skjedde har gått veldig inn på meg og oss, sa Nina (til høyre med caps). – Det har gjort så stort inntrykk at jeg ikke har rukket å prosessere alle følelsene om det ennå.
Politiet i Stockholm var massivt til stede under paraden slik de var under hele Pride-uken, både uniformert og i sivil. Denne betjenten hadde derimot tatt fri for å feire Pride sammen med kjæresten. Hun stilte derfor i «skreddersydd» uniform for anledningen.
De sprekeste gikk foran mens de skeive seniorene som slet med mobiliteten hadde blitt utstyrt med egen paradebuss.
Presis klokka 13 var Stockholm Pride Parade 2022 i gang, anført av det svenske super- kjendisparet Jonas Gardell og ektemannen Mark Levengood.
Det gikk et gisp gjennom folket da de unge turnerne viste sine luftige kunster i sportsseksjonen av paraden.
Powered by Labrador CMS