TV

Netflix gjør om mannlige elskere til søsken

Oscar Wildes roman «Bildet av Dorian Gray» får snart enda et nytt liv på skjermen, men skeive fans av fortellingen er ikke fornøyde.

Scene fra Thanhousers filmatisering av «Bildet av Dorian Gray. (1915)
Publisert

Nylig lanserte Netflix sin adaptasjon av Oscar Wildes elskede, og høyt kontroversielle, fortelling «Bildet av Dorian Gray». Berlanti Productions (You og Red, White and Royal Blue) og Warner Bros. Television står bak produksjonen av serien med arbeidstittel «The Grays».

Deadline.com som først omtalte den nye serien beskriver den som en moderne gjengivelse av Oscar Wildes klassiker. 

Serien skal beholde rammefortellingen om ungdom og skjønnhet, men selve historien er satt i vår tid. Med alt hva det innebærer av moderne skjønnhetsindustri. 

Respektløst, mener fans

Så langt, så godt. For det er en tvist som forferder fans: Hovedkarakterene Basil Hallward og Dorian Gray er i denne utgaven søsken.

I Wildes fortelling er Basil og Dorian nære venner, med tydelige homoerotiske undertoner. Omskrivingen av de to fra bokens kontekst til søsken får mange fans av romanen til å måpe. 

«Jeg gledet meg så mye til en adaptasjon av Dorian Gray og nå er jeg sint. Hva mener du med at de Basil og Dorian blir brødre? Respektløst. Homofobisk, faktisk» skriver en Wilde-fan på X.

«Når man har en fortelling som Dorian Gray skrevet av en mann som ble straffedømt for å være homofil, ser du ikke hvor feil det er å gjøre karakterene, som tydelig ble skrevet som en skjult romanse, brødre? Det blir faktisk ikke mer respektløst enn det» kaster en annen seg på.

Lite informasjon

Romanen er del av en større historie rundt det å være skeiv på 1800- og tidlig 1900-tallet. 

I rettssaken mot Wilde, som førte til at han ble fengslet i to år, ble «Bildet av Dorian Gray» brukt som bevis mot Wildes «moralske karakter» og medvirket til dommen for grov uanstendighet, altså homofili. 

Også navneendringen fra «Dorian» til «Doran», et kjønnsnøytralt irsk navn, har fått fans til å spekulere om hovedkarakteren i denne versjonen ikke nødvendigvis vil komme til å være en mann.

Så langt er det ellers lite konkret informasjon å få om den kommende serien, så det er fortsatt uvisst hvordan den faktisk vil forholde seg til romanens skeive historie.

Powered by Labrador CMS