Helse

Ber deltakere på to fester teste seg for m-kopper

HivNorge ber gjester på to arrangementer for menn som har sex med menn i Oslo 6. og 12. oktober være oppmerksomme og teste seg ved symptomer på m-kopper. – Alle menn som har sex med menn bør vaksinere seg. 

Publisert Sist oppdatert

HivNorge melder tirsdag ettermiddag at de er kjent med at det til nå er tre m-koppersmittede i Oslo.

Noen av de smittede har vært på to arrangementer for menn som har sex med menn i Oslo 6. oktober og 12. oktober.

– Alle som har vært på disse arrangementene og opplever å ha symptomer på mpox bør oppsøke lege for å sjekke seg, skriver Hiv Norge på sine nettside.

 Samtidig bes alle som har vært på disse festene unngå seksuell kontakt og hudkontakt med andre til det har gått 21 dager etter festen. 

Dette uavhengig av om du har symptomer eller ikke.

 Symptomer på mpox kan minne om influensa, men man får ofte i tillegg utslett som utvikler seg til blemmer. Utslett vil oftest begynne på smittestedet og kan minne om vannkopper.

I enkelte tilfeller kan sykdommen være alvorlig, smertefull og føre til sykehusinnleggelse.

Men, som HivNorge, skriver: «For mennesker med normalt immunforsvar, slik som velmedisinerte hivpositive, er sykdommen svært sjelden dødelig.»

– Alle menn som har sex med menn bør vaksinere seg mot mpox, sier generalsekretær i HivNorge, Anne Karin Kolstad til Blikk. 

Tilbyr vaksine

Kommunen tilbyr vaksine til alle menne eller transpersoner som har sex med menn, med presisering om risiko for smitte, altså om en har nye eller flere seksualpartnere. 

I Oslo kan du teste deg ved Olafiaklinkikken. I landet for øvrig kontakt fastlege eller smittevernkontor. 

Denne varianten av m-kopper må ikke forveksles med utbruddet av undertypen med utspring i Kongo tidligere i år.

– Smittetilfellene håndteres rutinemessig av Oslo kommune med oppfølging av de smittede, smittesporing og informasjon til nærkontakter, sier smittevernoverlege Fredrik Rønning Iversen i Oslo kommune i en pressemelding

Kommunen har til nå kun bekreftet to smittetilfeller. 

 

 

Powered by Labrador CMS