TV

Pørni fikk Pride-hjelp

Skeive seniorer stilte opp for Pørni. – Skeiv er du hele livet, sier primus motor for Regnbuetreff, Aasmund Vik til Blikk. 

Aasmund Robert Vik (oransje hettegenser) og resten av seniorene i Regnbuetreffet i Oslo feirer Pride i den nye sesongen av «Pørni», laget av Henriette Steenstrup.
Publisert Sist oppdatert

I fjerde sesong av «Pørni» spiller homosaken og homokampen en viktig rolle når det viser seg at Pørnis pappa Ole Johan (som kalles Baldwin) har engasjert seg i Senior Pride.

Baldwin har tatt på seg ansvaret for å sørge for at gruppas flåteinnslag i paraden blir noe av.

Samtidig forteller han i fortrolighet til Pørni, at Stephen på hjemmebane nå plutselig har begynt å kle på seg pyjamas om natta og ikke lenger velger å være sammen med han så ofte som før.

I det hele tatt virker Stephen «fjern», mener Baldwin, som begynner å kjenne på voksende sjalusi og en frykt for å bli forlatt.

Synlige seniorer

Hva som er årsaken og hva som blir konsekvensene for Baldwin og Stephen, skal ikke Blikk avsløre her. Men vi kan uten å ødelegge spenningen, fortelle at et titalls medlemmer i Senior regnbuetreff i Oslo er intenst tilstede i episode 6 i «Pørni» sesong 4.

Inger Myhre Hansen og Aasmund Robert Vik i miniparaden under Senior Pride i Oslo tidligere i sommer.

Senior regnbuetreff, eller Regnbuetreffet, som de kaller det selv, møtes fast annenhver torsdag på Grønland i Oslo. Primus motorer er veteranene Aasmund Robert Vik(77) og Inger Myhre Hansen (81) som hver har 50 års fartstid i den skeive bevegelsen.

I fjor våres fikk Vik en telefon fra produksjonsselskapet Monster som har fått en enorm suksess med Henriette Steenstrups serie, og som det er lovet en ny sesong av i 2025.

– De trengte hjelp av oss til å fylle et lastebil, eller en flåte da med noen voksne og eldre homofile og lesbiske til en episode av «Pørni». Jeg spurte ti stykker og alle sa ja, Inger også, forteller Vik til Blikk.

Kjærlighetsflyktninger 

I Pride-episoden får vi kjapt øye på Vik som går i oransje Oslo Pride-hettegenser og olabukse foran en rullende Pride-pyntet lastebil.

Det er nesten ikke mulig å se menneskene på lasteplanet i farge- og røykhavet, men vi hører jubelen og i en kort scene senere får vi også se litt mer av hva som foregår på lasteplanet.

Blant annet ser vi en sittende Vigdis Bunkholdt (87) som har fått Kongens fortjenstmedalje for sitt innsats som menneskerettighetsforkjemper og skeiv pioner, og kona Solveig Askjem (87) gi hverandre et inderlig kyss mens det viftes med regnbueflagg i alle himmelens retninger rundt dem.

– Flere av de andre som satt på lasteplanet, har en gang for mange år siden kommet til Oslo som kjærlighetens flyktninger fra bygda slik jeg selv også har gjort, sier Vik.

– Skeiv er du hele livet, men nå er vi synlige.

Baldwin går i svart

I de tre første sesongene av feel good-serien har skeive tema vært fraværende som en konflikkilde. Det kan nok skyldes at takhøyden er stor i Pørnis liberale storfamilie.

Men det kan også skyldes at døtrene hennes tilhører mangfoldsgenerasjonen z og i tillegg er stort sett grenseløst selvsentrerte, selv om de i bunn og grunn nok er velmenende og av og til glimter til med empati og uventet klokskap.

Men homotema kommer inn i manuset av når Late Bloomer-far Baldwin begynner å kjenne på skyldfølelse for at han ikke har bidratt med noe i den skeive rettighetskampen tidligere. Til gjengjeld vokser aktivisten i ham på hans eldre dager..

Under en diskusjon rundt et restaurantbord om «Pride er for mye seksualisert eller ikke», går Baldwin i svart og det hele bygger seg opp mot et sesongklimaks i kjent «Pørni»-stil – og nå også skeiv.

Klimaks på Bamsescenen 

Herfra og ut blir det følelsesmessige overraskelser, Pride-feiring og en syngende Kristian Kristensen på Bamsescenen og underveis bruser det rosa blodet i både skeive og alliertes hjerter.

– «Pørnie» er jo en av Norges mest populære serier og har mange hundre tusen seere, så vi er spesielt glade for at vi fikk være med i den, særlig fordi budskapet vårt om at kjærlighet er kjærlighet uansett alder, kjønn og filer nå blir spredt til så mange.

Vik håper at Regnbuetreffet skal få til en visning av Pride-episoden i løpet av høsten på en av torsdagssamlingene.

– Jeg abonnerer jo ikke på Netflix, så det blir nok min eneste sjanse til å se denne sesongen av «Pørni», sier Vik og ler.

 

Powered by Labrador CMS