Biskopen i Oslo, Kari Veiteberg. Foto: Reidar Engesbak

Ærespris og Frydprisen 2018

Frydprisen 2018 går til biskopen i Oslo, Kari Veiteberg. Æresprisen går til HivNorge.

Publisert

FRI Oslo og Akershus deler tradisjonen tro ut Æresprisen og Frydprisen under Oslo Pride. Frydprisen 2018 går til biskopen i Oslo, Kari Veiteberg. Æresprisen går til HivNorge.

Frydprisen deles ut til en eller flere personer, eller en organisasjon, som har gjort seg fordelaktig bemerket i samfunnet og i mediene til det gode for alle som bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet det siste året.

Frydprisen til biskop i Oslo, Kari Veiteberg

Juryens begrunnelse:

«Årets frydpris går til en klok og modig person med et utålmodig hjerte. Prisen gis til et menneske som ser alle rundt seg for dem de er, og som praktiserer nestekjærlighet og radikal medmenneskelighet.  

Prisvinneren har selv uttalt: “Jeg vet at kirken i historien har tråkka mye på folk. Og vært veldig seint ute med mye. For eksempel er det ikke så lenge siden kvinner ikke fikk bli prester. Så kanskje det er noe i meg som kjenner at når vi nå har fått lov til å ta mikrofonen, er det plikt å si fra om urett og diskriminering.”

Og det har hun gjort. Årets mottager av frydprisen var blant dem som skrev under på oppropet blant prester om at alle par skal få gifte seg allerede i 1992. Hun bruker hun som pronomen når hun snakker om gud. Og hun fikk med seg 150 prester på å sove ute ei høstnatt i 2013 da noen politikere foreslo å forby å sove ute i byen.

For oss som er skeive - uansett hvilken religion vi tilhører eller om vi ikke følger noen religion - er det en fryd å ha en biskop i byen vår som ser alle. Det er et stort steg. Og det fryder vi oss over.

Det er en glede å gi årets frydpris til biskopen i Oslo, Kari Veiteberg.»

Kari Veiteberg - 2AAC0051-BC47-4F01-BD05-4794C69ABE71

Ærespris til HivNorge

Æresprisen 2018 går til en organisasjon som oppsto fordi det var et livsnødvendig behov for den.

Juryen skriver i sin begrunnelse: «Æresprisvinner 2018 er en organisasjon som jobber på en fordomsfri måte, som møter mennesker i den livssituasjonen de er. En organisasjon som har arbeidet i 30 år for mer kunnskap, forståelse og politisk endring til det bedre for de av oss som lever med hiv og deres pårørende.

Prisen går til en organisasjon som består og har bestått av mennesker som klarer å skape trygge fellesskap og gode samtaler for mange som lever med hiv.

Å være åpen om sin hiv-status kan være tøft i et samfunn som ikke har nok kunnskap. Vi vet at det har kostet mye for mange av talspersonene til organisasjonen opp gjennom historien.

Juryen vil takke æresprisvinneren 2018 for innsatsen de har lagt ned for vår skeive familie, særlig overfor de av oss som lever med hiv.

Kunnskapen om hiv, og levekårene for de av oss som lever med det, har økt i løpet av de 30 årene årets prisvinneren har eksistert. Organisasjonen har ledet an i kampene og hatt gitt oss mange seiere, seire som har gagnet oss alle. Den siste store seieren var innføringen av de hiv-forebyggende medisinene PrEP i Norge.

Juryen vil hedre nåværende styreleder Leif Ove Hansen for sitt arbeid og viktigheten av hans åpenhet, hans faglige dyktighet og hans evne til også å være en likeperson. Uredd tør Leif Ove å si sin mening og formidle historier som øker kunnskapen om hiv blant folk.

Årets æresprisvinner fortjener anerkjennelse for det arbeidet dere gjør, og ære for at dere aldri gir opp. Æresprisvinner 2018 er HivNorge.»

Fakta: Folket har nominert sine kandidater, og juryen har diskutert seg fram til avgjørelsene. Arbeidet i juryen har vært ledet av styreleder i FRI Oslo og Akershus, Brita Brekke, og sammen med styreleder i Oslo Pride, Lars Arnesen, generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard og leder av Skeiv Ungdom Oslo og Akershus, Filip Sommerseth, har disse utgjort juryen.

Tidligere vinnere:

2017: Frydprisen i 2017 gikk til NRK-serien Skam, ved serieskaper Julie Andem, og skuespillerne bak de skeive karakterene i den. Æresprisen 2017 ble tildelt Esben Esther Pirelli Benestad, som i en årrekke ufravikelig har arbeidet og stått opp for sine medmennesker i kampen mot samfunnets enfoldige kjønnsnormer.

2016: Frydprisen 2016 gikk til SEIF – Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger, for sitt arbeid – gratis juridisk bistand – med skeive personer på flukt. Æresprisen ble tildelt Kim Fangen, primus motor for Pasientrådet og NyePluss, en organisasjon av, med og for personer som lever med hiv.

2015: Skeivt Arkiv ble tildelt Frydprisen 2015 for sin innsats for å bevare den skeive historien. Luca Dalen Espseth mottok Æresprisen for sitt mangeårige engasjement for transpersoners rettigheter.

2014: Frydpris gikk til Amnesty International Norge, spesielt for deres arbeid for transpersoner rettigheter nasjonalt og internasjonalt. Æresprisen gikk til Blikk, et unikt magasin som dekker alle aspekter ved det skeive i samfunnet.

2013: Frydprisen gikk til Svolvær menighet for menighetens innsats for en mer åpen og rausere kirke. Æresprisen gikk til generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard.

2012: Frydprisen gikk til Kristin Halvorsen, for sitt sitt mangeårige likestillingsarbeid. Hanne Børke-Fykse fikk tildelt Æresprisen for arbeidet med prosjektet Rosa kompetanse.

2011: Frydprisen gikk til Akershus Fotballkrets, for deres arbeid mot homohets og fordommer i fotballen. Æresprisen gikk til Kulturleder ved Aksept Svein Fuglestad, for hans store engasjement for hiv-saken generelt, og for hans fantastiske arbeid med Hagekonserten spesielt.

2010: Frydprisen gikk til Marion Arntzen, Harald Sundby og “Jentene på Toten”. Æresprisen gikk til Kari Folvik.

2009: Frydprisen gikk til LO. Æresprisen gikk til André Oktay Dahl og Anette Trettebergstuen.

2008: Frydprisen gikk til Magnhild Meltveit Kleppa. Æresprisen gikk til Kjell Erik Øie.

2007: Frydprisen gikk til Naturhistorisk Museum. Æresprisen gikk til Erling Lae.

2006: Frydprisen gikk til biskop Rose Marie Køhn. Æresprisen gikk til Gaysir.

2005: Frydprisen gikk til Oslo Bispedømmeråd. Æresprisen gikk til Rolf Angeltvedt i Helseutvalget – sammen for bedre homohelse

2004: Frydprisen gikk til Wenche Foss. Æresprisen gikk til Åpen Kirkegruppe.

2003: Frydprisen gikk til J-DIVA Gry Jannicke Jarlum. Æresprisen gikk til Svein Skeid.

2002: Frydprisen gikk til Shabana Rehman. Æresprisen gikk til Virusgruppa.

2001: Frydprisen gikk til Karita Bekkemellem. Æresprisen gikk til Sissel Hansen og Marianne Larsen, Potpurriet.

2000: Frydprisen gikk til Kronprins Haakon. Æresprisen gikk til Brita Møystad Engseth.

Powered by Labrador CMS