Fran Lebowitz har blitt kalt vår tids Dorothy Parker. Se dokumentaren «Ærlig talt» på NRK.
På NRKs nettsider kan du frem til 11. mai se Martin Scorseses morsomme og interessante dokumentar om en av New Yorks skarpeste penner, Fran Lebowitz. Hennes ukonvensjonelle syn på samfunnet og humoristisk skrivemåte har gjort Lebowitz til en berømt skribent og kommentator. I filmen «Ærlig talt» («Public speaking») sitter hun på sin stamkafe, The Waverly Inn, og snakker om tema som opptar henne. Det lange intervjuet er redigert sammen med eldre opptak, blant annet en samtale med forfatteren Toni Morrison.

«The opposite of talking isn’t listening. The opposite of talking is waiting.»

Lebowitz er en brilliant kvinne som traff New Yorks litterære scene på begynnelsen av 70-tallet som en konfettibombe. Andy Warhol hentet henne inn og ga henne en spalte i magasinet Interview, hvor hun snart fikk en stor tilhengerskare takket være en penn med stor humor og vidd.

Filmen «Ærlig talt» er ikke en dokumentar over et liv. Det er filmatiseringen av Lebowitz som holder hoff ved sitt faste bord på Waverly Inn, men også klipp fra foredrag og ikke minst en samtale mellom Lebowitz og hennes mangeårige venn Toni Morrison.

«Your life story would not make a good book. Don’t even try.»

«Ærlig talt» er ærlig talt en film bygget opp av Lebowitz-sitater. Og de kommer som perler på en snor, enten hun snakker om kjønn, røykeforbud, turister, barn og homoer. Men til tross for at hun er en kjent lesbisk figur snakker hun aldri om sitt eget privatliv. Andres liv og virke der i mot snakker hun mer enn gjerne om, og når dette ikonet som har rundet 60 år snakker gjør du klokt i å lytte.

Se «Ærlig talt» her:NRK Nett-TV