Urix
Skeive afghanere frykter for fremtiden under Talibans regime
«Taliban vil gjøre det nazistene gjorde mot homofile: Luke dem ut og utrydde dem fra det afghanske samfunnet» advarer den afghanske forfatteren Nemad Sadat.
.
«Det er kun to straffer for homofile: Enten steining, eller så må han stå bak en vegg som faller på ham. Veggen må være to og en halv til tre meter høy.»
Dette er ordene til en av Talibans dommere, Gul Rahim (38), uttalt til den tyske avisen Bild for kort tid siden.
De siste ukene har verdenssamfunnet vært vitne til dramatiske scener fra Afghanistan, mens Taliban med full kraft har overtatt landets territorier. Videoklippene av afghanere som klamrer seg til fly i ferd med å forlate landet, har spredd seg over hele internett. Og de mange demonstrasjonene som den siste tiden har blitt avholdt i Afghanistan, blant annet for kvinners rettigheter, har blitt slått hardt ned på av landets nye ledere.
Det er de sterkeste som overlever, om de er heldige. De som har pengene og ressursene til å flykte, til å kjempe. Den sterkeste motivasjonen til å flykte er vissheten om at det finnes et bedre sted. Denne vissheten har ikke Afghanistans lhbt+befolkning.
Veggen er i ferd med å velte over de skeive afghanerne som ble igjen. Spørsmålet er hva fremtiden vil bringe, og om det internasjonale samfunnet er villig til å tilby dem tilstrekkelig støtte.
.
.
Frykter for eget liv
«N» er en 20 år gammel student som bor i Afghanistan. Hun gjemmer seg mens hun håper på nyheter om at hun og familien kan forlate landet. Som lesbisk frykter hun at hun vil bli henrettet av Taliban-regjeringen.
«De vil drepe oss uten sympati» forteller hun til NBC News, og ber om at hennes fulle navn og nøyaktige plassering ikke ble offentliggjort i frykt for egen sikkerhet.
Faraz, som ber om å bli identifisert med bare ett navn, er en 25 år gammel homofil mann. Han sier han frykter for seg selv og sine tre sønner. Han frykter at han og familien hans blir kidnappet og drept hvis de blir værende i Afghanistan, og ber det amerikanske utenriksdepartementet om å evakuere ham og hans familie.
«Taliban er på jakt etter homofile. De går fra gate til gate» sier han.
.
Lokke, drepe, dumpe
En rapport fra ILGA (International Lesbisan, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) fra 2019 konkluderte med at «det er sparsomt med bevis, anekdoter og data i om situasjoner for seksuelle og kjønnsminoriteter» i Afghanistan.
De siste 20 årene har Vesten vært klar over at skeive afghanere tortureres, sparkes, slås, kastes i fengsel og myrdes uten noen form for rettssikkerhet. Æresdrap florerer. For kort tid siden ble en afghansk homofil mann lovet utreise fra landet av en annen mann via sosiale medier. Dette viste seg å være en felle. Etter å ha bekreftet at han var homofil, ble han tatt av Taliban og brutalt voldtatt.
Forfatteren Nemad Sadat, den første homofile afghaneren til å offentlig komme ut som homofil, mener det ikke er en overdrivelse å si at «Taliban vil gjøre det nazistene gjorde mot homofile: Luke dem ut og utrydde dem fra det afghanske samfunnet.»
«Taliban vil innføre en «lokke, drepe, dumpe»-politikk» forteller Sadat til PinkNews.
«Det vil si at de vil utnevne informanter til å lokke fram homofile og bifile menn på nettet og i det offentlige rom, ta dem til et bortgjemt sted og drepe dem, for så å kvitte seg med kroppene deres.»
Det er dette som er det farligste med Talibans styre, ifølge Sadat. De vil ikke henrette lhbt+personer offentlig og vise opptakene til verden. Nå er de langt dyktigere på PR enn de var før.
.
Frykter «utrenskning» av homofile
Sadat og hans familie forlot Afghanistan da han var liten og slo seg ned i USA. I 2012 returnerte han til fødebyen Kabul for å jobbe som professor i statsvitenskap ved det Amerikanske Universitetet i Afghanistan (AUAF).
Utbredte anti-lhbt+holdninger gjorde det umulig for ham å bosette seg der. Krigsherrer spredte rykter om at han praktiserte homofili. Sadat reagerte på ryktene ved å gå inn for lhbt+rettigheter på campus og i klasserommet.
Kort tid etter tok Taliban grep. Gruppen skrev et manifest hvor de hevdet at AUAF hadde «blitt en bastion av homofile og lesbiske» på grunn av Sadats aktivisme, og la til at han burde «bli angrepet og drept».
«De kan være tilbøyelige til å gjennomføre sin utrenskning av homofile uten at verden ser på» sier Sadat.
.
«Skeive afghanere har virkelig ingen alternativer»
Sadat forlot Afghanistan på nytt i 2013, og ble fortalt at han ville møte en dødsdom om han returnerte til landet. Siden den gang har han intensivert kampen for skeive afghanere, fra New York, og har fulgt situasjonen i landet med stor bekymring.
Han forventer at situasjonen for lhbt+befolkningen i landet vil forverres under Talibans styre.
«De ønsker å vri folkets syn på homofile over på sin side» sier han.
«Skeive afghanere har virkelig ingen alternativer. De kan enten vente på en langsom død eller en rask død. Uansett hvilken liten glede de hadde, vil denne fordufte i visshet om at Taliban kan ta livene deres når som helst.»
.
.
Lever «som zombier i fengsel»
Sadat sier lhbt+samfunnet i Afghanistan har brukt de siste 20 årene «på å leve som zombier i et fengsel uten rettigheter eller likestilling», i frykt for forfølgelse fra familier og samfunn.
Skeive afghanere har blitt tvunget til å beholde identiteten sin hemmelig i forsøk på å overleve. Talibanstyret vil gjøre det enda vanskeligere å leve i hemmelighet.
«Så ille som livet var for skeive under regimene til Hamid Karzai og Ashram Ghani, er det umulig å si hvor alvorlig det kan bli under Taliban» sier Sadat.
Nå som Taliban har tatt over landet, mener Sadat at det i verste fall er uunngåelig, i beste fall uvisst, om situasjonen vil forverre seg.
Han oppfordrer verdenssamfunnet til å legge press på vestlige myndigheter og bringe skeive afghanere i sikkerhet i utlandet. Selv om han mener det er snakk om «millioner» av lhbt+folk i landet. Det betyr at ikke alle kan reddes, sier han.
.
Ikke sikkert at skeive afghanere får asyl i Norge
Det er ikke sikkert om Norge vil tilby opphold til skeive afghanske flyktninger.
UDI-direktør Frode Forvang, uttalte i et intervju med VG at de fleste afghanere som har fått innvilget opphold i Norge, har fått dette på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet, ikke fordi de har et individuelt behov for beskyttelse.
«For de aller fleste asylsøkerne er det den generelle sikkerhetssituasjonen som avgjør, ikke hvem som styrer, men hvorvidt det i tilstrekkelig grad er fred og stabilitet i landet» sa Forvang til VG.
«Det vil alltid kunne være enkeltpersoner som har behov for beskyttelse uansett, men for det store flertallet av asylsøkere vil det være den generelle sikkerhetssituasjonen som vil ha stor betydning for hvordan vi vurderer behovet for beskyttelse» sier Forfang videre.
.