Sjur Bjørnar
Hanssen (59) var en av
mange grasrotaktivister
som jobbet som frivillig i
Stopp aids-prosjektet for
Helseutvalget. Samtidig
jobbet han som sykepleier
på Infeksjonsavdelingen
på Ullevål sykehus.
Her går han med parolen
«Vær kledt for enhver
anledning» i homotoget i
Oslo i 1989.
Sjur Bjørnar Hanssen (59) var en av mange grasrotaktivister som jobbet som frivillig i Stopp aids-prosjektet for Helseutvalget. Samtidig jobbet han som sykepleier på Infeksjonsavdelingen på Ullevål sykehus. Her går han med parolen «Vær kledt for enhver anledning» i homotoget i Oslo i 1989.

HOMOMILJØETS STORE INNSATS

Ifølge Ketil Slagstad var det homofile helsearbeidere og aktivister som la grunnen for den vellykkete hivstrategien i Norge. – Det er viktig å løfte fram homomiljøets innsats i den norske hiv- og aidshistorien som fortsatt er nesten upløyd mark.

Publisert

Historien om aidsepidemien i USA handler om kampen mellom et homofiendtlig helsevesen, ignorante politikere og rasende homoaktivister, og om skammen som rammet både homomiljøet og de som ble syke og døde.

– Det er en veldig viktig del av historien, men den norske historien om aidsepidemien hviler altfor tungt på amerikanske fortellinger om Stonewall, reaganisme og homofobi, mener Ketil Slagstad (37), lege, og doktorgradsstipendiat ved Institutt for helse og samfunn, UiO.

Han har nylig publisert to artikler i internasjonalt anerkjente medisinske fagtidsskrifter om norsk hiv- og aidshistorie. Artiklene er et sideprosjekt til hans doktorgradsarbeid på kjønnsbekreftende behandling i etterkrigstidens medisin.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned digitalt kr 89,-

Bestill her

1 år digitalt kr 699,-

Bestill her

1 år Magasin, 11 utgaver i året inkl. digitalt kr 798,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS