Intervju

Det var mørkt å være ung, skeiv og arbeiderklasse i Glasgow på 90-tallet. – Men når folk kaller bøkene mine historisk fiksjon, svarer jeg: «Jeg er ikke så gammel. Dette er nyere historie», sier Douglas Stuart.

Glasgows milde sønn

De skeive historiene han leste som ung, handlet bare om middelklassen. Nå har han skrevet to bestselgere om homofile arbeiderklassegutter. – Diskusjoner om klasse finner du i alt jeg skriver, sier Douglas Stuart.

Publisert

DOUGLAS STUARTS debutroman «Shuggie Bain» ble møtt med vill jubel fra et internasjonalt anmelderkorps i 2020. En Bookerpris og en verdensturné senere, kom han til Norge for å snakke om andreboka «Unge Mungo», en «Romeo og Romeo»-fortelling om to arbeiderklassegutter i Glasgow på 1990-tallet.

Få timer etter dette intervjuet skal han snakke for en fullsatt sal på Litteraturhuset i Oslo, neste morgen skal han til Litteraturfestivalen på Lillehammer. Hvor tar Blikk så med seg en skeiv forfatter en formiddag i Oslo, som attpåtil har bursdag? Det måtte bli det skeive vannhullet César Bar & Café ved Tinghuset.

– Jeg elsker at du tok meg med hit, sier Stuart begeistret.

– Jeg visste jo ikke at det fantes et stort skeivt miljø i Glasgow før jeg var 18 år. Jeg visste ikke en gang at det gikk an å gå ut og drikke kaffe.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Powered by Labrador CMS