Apekoppviruset
FN kritiserer apekopp-advarsler: – Stigmatisering skaper frykt
Matthew Kavanagh, viseadministrerende direktør i UNAIDS, frykter at virushåndteringen kan forsterke rasistiske og homofobe holdninger.
FNs hiv- og aidsprogram UNAIDS oppfordrer medier, regjeringer og lokalsamfunn til å respondere på apekopp-utbruddet på en måte som unngår stigma mot folkegrupper.
Blikk har tidligere skrevet om hvordan helsemyndigheter ber menn som har sex med menn om å være spesielt oppmerksomme på symptomer.
Blant andre Susan Hopkins, Chief Medical Officer ved Health Security Agency i Storbritannia henvendte seg til «menn som er homofile eller bifile» i sin oppfordring om årvåkenhet.
– Stigma og skyld undergraver tillit, og kapasiteten til å reagere effektivt under utbrudd som dette, sier Matthew Kavanagh, viseadministrerende direktør i UNAIDS.
Kan motvirke forebyggingsarbeid
Ifølge WHO, tyder foreløpige bevis på at de som har hatt nær fysisk kontakt med noen smittet med apekopper, har størst risiko for selv å bli smittet. Denne risikoen er ikke begrenset til menn som har sex med menn.
UNAIDS understreker at apekopper ikke er definert som en seksuelt overførbar sykdom, selv om flere av tilfellene i Europa er oppdaget på klinikker for seksuell helse.
– Erfaring viser at stigmatiserende retorikk raskt kan motvirke faktabasert respons ved å skape frykt, drive folk bort fra helsetjenester, hindre innsats for å spore smitte og oppmuntre til ineffektive straffetiltak, sier Kavanagh.
Han sier også at UNAIDS setter pris på at lhbt+miljøet har ledet an i bevisstgjøringen av apekoppviruset og understreker at sykdommen kan ramme hvem som helst.
– Dette utbruddet fremhever det presserende behovet for å styrke pandemiforebygging, og å støtte effektive og ikke-stigmatiserende reaksjoner på utbrudd, sier Kavanagh.
Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser at de per 21. mai hadde mottatt rapporter om 92 laboratoriebekreftede tilfeller av apekopper og 28 mistenkte tilfeller fra totalt 12 land utenfor det afrikanske kontinentet, der sykdommen er mest utbredt.