Urix

Hiv-medisin kan lages mye billigere

Om legemiddelprodusenten Gilead vil, kan effektiv Hiv-medisin lages langt billigere for det Afrikanske markedet. – Det er uaktuelt at vi i Norge skal få denne medisinen til 40 dollar. Som et rikt land må vi være med å betale for utviklingen av disse medikamentene, sier Halvor Frihagen i HivNorge til Blikk.

Rådgiver Halvor Frihagen i HIV Norge er på konferansen AIDS2024 i München, der mye handler om å få billigere HIV-medisin tilgjengelig for flere.
Publisert Sist oppdatert

Avisa The Guardian melder denne uka at en undersøkelse viser at hiv-medisinen Sunlenca, med virkestoffet Lenacapavir, som gis som injeksjon to ganger i året, kan selges for en brøkdel av prisen, dersom legemiddelprodusenten Gilead frigir lisensen.

Prisforskjellen er på 40 dollar i året per pasient på en generisk versjon av medisinen, mot dagens pris fra Gilead: 42.250 dollar (omtrent 450.000 kroner) det første året pasienten mottar medisinen.

Undersøkelsen som ble kjent under årets internasjonale AIDS2024-konferanse i München, har ført til massive protester fra aktivister. Aktivistene krever at Gilead frigir lisensen for bruk av andre legemiddelprodusenter, som så kan selge medisinen til kostpris.

Ifølge The Guardian vil Gilead selv etter en slik fri lisens sitte igjen med høy fortjeneste på en HIV-medisin som har fått rykte på seg å være en mirakelmedisin.

Stor forskjell

Rådigiver Halvor Frihagen i HivNorge, som er i München, sier til Blikk at det særlig for kvinner i Afrika sør for Sahara vil utgjøre en stor forskjell dersom denne generiske medisinen blir tilgjengelig til en slik pris.

– Jeg var nettopp på et foredrag der en stor studie av bruk av Lenacapavir og pille-PrEP blant 8000 cis-kvinner i Sør-Afrika og Uganda ble presentert.

– Den viste at ingen i gruppa som fikk Lenacapavir ble smittet. Mens det ikke var noen forskjell sammenliknet med placebomottakerne i den andre gruppa.

Årsaken til at pillene ikke synes å virke forklarer Frihagen med mangel på etterlevelse.

– Det handler om stigma og religiøse forhold som gjør at de ikke ønsker å ta piller, eller at de ikke ønsker eller kan oppbevare piller. Eller ikke kan oppsøke sykehus eller klinikk, fordi de bor langt unna.

– For disse gruppene er dette et kjempeviktig legemiddel.

Frihagens inntrykk er at legemiddelprodusenten Gilead ikke er blant de beste til å gjøre legemidler som dette lettere tilgjengelig. Og mye av konferansen er viet FNs arbeid og systemer for å gjøre slik medisin tilgjengelig i lav- og mellominntektsland.

– Det er et kjempestort ønske om å få Lenacapavir godkjent som PrEP for kvinner i Afrika. 

Uaktuelt for Norge

Samtidig peker han på en økonomisk utfordring dersom legemiddelet skulle godkjennes som PrEP i hele verden, og samtidig selges til kostpris.

– Det vil ødelegge for all videre legemiddelforskning. Man kan si mye stygt om «Big Pharma», men får de ikke lov til å tjene penger på medisinene de utvikler, kommer de heller ikke til å forske slik at vi får nye medisiner.

– Det er derfor uaktuelt at vi i Norge skal få denne medisinen til 40 dollar. Som et rikt land må vi være med å betale for utviklingen av disse medikamentene.

 Lenacapavir er allerede tilgjengelig i Norge. Men det er, ifølge Frihagen, ikke i hiv-anbudet. Det vil si at det kun er tilgjengelig til fullpris.

– Det er per i dag tre legemidler som kom ganske likt ut i anbudet for hiv-behandling som anbefales og som anbefales til de aller, aller fleste.

Frihagen vet prisen både på legemidlene i anbudet, og for PrEP-tilbudet, men har taushetsplikt. Det han derimot kan si er at ingen av medisinene ligger på nivå med dollarprisen av Lenacapavir.

– Prep-medisinen vi bruker i Norge er fryktelig billig. Vi bruker en medisin som er gått av lisens.

– På forsøksbasis tilbys det i et begrenset omfang injeksjonsbehandling. Men da med et annet legemiddel enn Lenacapavir. 

Flere fordeler

Fordelene med injeksjon er flere enn etterlevelse. Det vil, som Frihagen sier, for eksempel kunne være en fordel for mennesker som reiser inn i land der hiv er forbudt.

– De vil ikke ha avslørende pillebokser i bagasjen.

– I tillegg er det dem som får en bedre etterlevelse ved å kalles inn til sykehus for å få injeksjon. Samt de som ikke lykkes med andre medikamenter.

Powered by Labrador CMS