Hvert år blir mer enn tusen mennesker gravlagt på Hart Island. 
Her er en planlagt massegrav fra 1993.
Hvert år blir mer enn tusen mennesker gravlagt på Hart Island. Her er en planlagt massegrav fra 1993.

Den begravde aidshistorien

Ingen vet hvor mange tusen aidsofre som ligger i massegraver på øya Hart Island utenfor New York. Den mest kjente er trolig transkvinnen Rachel Humphreys, som var kjæreste med Lou Reed på 70-tallet.

Publisert Sist oppdatert

cNEW YORK (Blikk): Hart Island ligger bare noen hundre meter fra land utenfor Bronx i New York. Siden 1800-tallet har øya har fungert som offentlig gravplass for avdøde med pårørende som av ulike grunner ikke kan eller vil gravlegge dem. Da aidsepidemien traff for fullt på 1980-tallet, begynte byen å sende dødsofrene til et adskilt område sør på øya.

– Deler av den ukjente historien om aidsepidemien ligger begravet på Hart Island. Det er helt uakseptabelt at øya fortsatt ligger der som et åpent sår. Vi må gjennom en prosess som hedrer disse menneskene, sier Melinda Hunt til Blikk.

Hun er kunstner og driver Hart Island Project. Siden 1991 har hun jobbet med å fortelle omverdenen om den mørke historien, og komme til bunns i hvem alle de som ble gravlagt på øya, er. Først i år ble deler av historien kjent for allmennheten gjennom tv-serien «Pose».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned digitalt kr 89,-

Bestill her

1 år digitalt kr 699,-

Bestill her

1 år Magasin, 11 utgaver i året inkl. digitalt kr 798,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS