Kappløp om hivvaksine

Nok et selskap kastet seg inn i kampen om verdens første hivvaksine. – En kur som fjerner viruset for godt ligger nok et stykke frem, men har vi troen på at det nå kan skje raskere, sier Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge.

Publisert Sist oppdatert

.

Koronapandemien har skutt fart i vaksineforskningen. I april kunne vaksineprodusenten Moderna meddele at deres hivvaksine var 97 prosent effektiv i tidlige kliniske studier. Modernas hivvaksine benytter seg av samme mRNA-teknologi som i selskapets koronavaksine.

Selskapet Excision Biotherapeutics kunngjør at deres hivvaksine får klarsignal til å begynne på fase to av forskningsarbeidet. Dette vil si at vaksinen skal testes på mennesker.

Generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad, sier de er positive til utviklingen og håper at Norge forplikter seg til å ta imot aktuelle hivvaksiner når de slippes for internasjonalt salg.

– Vi har kommet langt når det gjelder å ha kontroll på hivepidemien i Norge, men vi er ikke i mål og vi trenger flere verktøy i verktøykassen. Disse nye metodene er viktige for å nå målene om å få en slutt på hivepidemien.

.

Veien til kur er lang

– Får man erstattet daglig inntak av hivmedisin i tablettform med en sprøyte som kun gis eksempelvis en gang i året eller med enda lengre virkningsperiode, vil det ha stor betydning for de av oss som lever med hiv, sier Kolstad.

– Det vil ha mye å si om man lykkes med en hivvaksine, men dette er mer sammensatt enn forhåpninger om en vaksine som vil forebygge å bli smittet med hivviruset en gang for alle.

­Men veien til en kur som fjerner viruset er lang, mener hun. Kolstad tror det er sannsynlig at vi først får en behandling der man får viruset isolert, slik at man ikke kan registrere sporbare virus og er smittefri.

I dag må man ta tabletter daglig for å isolere viruset og oppnå at man ikke har sporbare virus og således er smittefri. De fleste som lever med hiv er smittefri og tar medisiner daglig.

– Trolig får vi først en terapeutisk vaksine. Det vil si en medisin som setter viruset helt i sjakk i lengre tid, for eksempel ett år eller lenger.

– Det man sannsynligvis vil lykkes med nå er å utvikle en behandling der man får satt viruset isolert slik at man ikke kan registrere sporbare virus og man er smittefri og kan bytte daglig inntak av tabletter og erstatter dette med en sprøyte en gang i året. Man har allerede startet å teste ut hivmedisin som injiseres med sprøyter og som gis annenhver måned.

.

.

Banebrytende teknologi

Hiv er et virus som muterer uvanlig lett, og det finnes sannsynligvis mange millioner varianter av viruset. Fordi hiv muterer så hurtig, har det lenge vært vanskelig å utvikle en vaksine mot viruset.

Excision benytter seg av den banebrytende teknologien CRISPR i sin vaksine. Dette gjør det mulig å lage målrettede endringer i DNA-et til alle levende organismer. Emmanuelle Charpentier and Jennifer Doudna, som står bak CRISPR-teknologien, vant i 2020 Nobelprisen i kjemi for oppdagelsen.

Excision mener de har funnet ut hvordan de kan «klippe ut» deler av arvematerialet til hiv-DNAet, noe selskapet tror vil gjøre det umulig for viruset å mutere i kroppen. Behandlingen, kalt EBT-101, har allerede vist seg i stand til å fjerne de delene av hivviruset som fester seg til menneskelige celler og reproduserer seg sammen med dem. De tror derfor at EBT-101 har evnen til å «funksjonelt kurere» hiv.

En «funksjonell kur» betyr at det fremdeles kan være små mengder av hiv til stede i kroppen, men ikke nok til at en hivtest vil slå ut som positiv.

Excesion vil teste vaksinen på mennesker som allerede går på medisiner. Deltakerne vil få en dose av EBT-101 og vil deretter fortsatte å ta medisinene sine i tre måneder. Etter tre måneder vil deltakerne avslutte medisineringen slik at Excision kan undersøke om viruset kommer tilbake.

.

Fra daglige piller til et stikk

EBT-101 er ment å være en engangsbehandling, med hensikt å eliminere hivpositives behov for å antiretroviral terapi (ART). ART involverer en kombinasjon av ulike hivmedisiner som bremser kroppens produksjon av viruset og hindrer det fra å angripe immunforsvaret.

– Det vil ha mye å si om man lykkes med en hivvaksine, sier Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge.

For å lykkes med dette må forsøkspersonene ta medisiner hver dag, i rett dose, til rett tid og på rett måte. Excesions håp er at en hivpositive i framtiden skal slippe å forholde seg til viruset på daglig basis.

– En kur som fjerner viruset for godt ligger nok et stykke frem, men med den nye metoden for å utvikle vaksiner har vi troen på at det kan skje raskere, sier Kolstad.

Alle nye metoder og nye medisiner må godkjennes av Nye Metoder og Beslutningsforum. Disse er nasjonale system som beslutter hvilke metoder som kan tilbys i spesialisthelsetjenesten.

– Så vi er avhengige av at aktuelle produsenter anser Norge som et attraktivt marked og at Nye Metoder og Beslutningsforum godkjenner. Da vil det ofte handle om at kostnaden ikke overstiger nytten. Vi forventer at norske myndigheter imøteser de nye metodene som kommer, sier Kolstad.

– Vi forventer at norske myndigheter imøteser de nye metodene som kommer. Disse nye metodene er viktige for å nå målene om å få en slutt på hivepidemien.

.

Fremdeles høye smittetall blant skeive

Verdens helseorganisasjon (WHO) anser fortsatt hiv som en global epidemi. I 2020 var det 37,7 millioner mennesker som levde med hiv på verdensbasis, og 680 000 dødsfall relatert til viruset, ifølge WHO.

Siden epidemien startet har 79,3 millioner mennesker blitt smittet og 36,3 millioner mennesker mistet livet. Hiv er i dag mest konsentrert i Afrika, hvor én av 25 voksne lever med viruset.

Hiv også massive effekter på transkvinner. En rapport fra 2014 fra Joint United Nations Program on HIV/AIDS (UNAIDS) avslørte at transkvinner har 49 ganger større sannsynlighet for å leve med hiv enn andre voksne. Undersøkelsen fant også ut at 19 % av transkvinner på verdensbasis lever med hiv.

Viruset fortsetter også å påvirke homofile og bifile menn uforholdsmessig, spesielt ikke-hvite menn, ifølge Centers for Disase Control (CDC) sin undersøkelse av skeive menn i USA. I 2016 rapporterte CDC at anslagsvis én av to svarte menn som har sex med menn vil bli diagnostisert med hiv i løpet av livet. Det samme gjelder for én av fire menn med latinamerikansk bakgrunn.

.

Powered by Labrador CMS