Beverly Ditsie fra Gay & Lesbian Organisation of the Witwatersrand i Sør-Afrika og Gro Lindstad, leder for LLH. – Landsforeningen for Lesbisk og Homofil Frigjøring (i dag Foreningen FRI).

Da lesbene trollbandt Beijing

Dokumentaren «Lesbians Free Everyone» forteller historien om da lesbiske aktivister tok over FNs verdenskonferanse om kvinner i Beijing for 25 år siden. Gro Lindstad, som den gang var leder av LLH, var en av aktivistene. 21. oktober har filmen verdenspremiere på Vega Kino i Oslo.

Lesbians Free Everyone

«Lesbians Free Everyone» vises onsdag 21. oktober kl. 17, Vega scene, Hausmanns gate 28, Oslo. Billetter: kr. 150/130. Info: Lesbians Free Everyone – film på Vega Kino

Visningen er et samarbeid mellom FOKUS – Forum for kvinner og utviklingsspørsmål, SAIH – Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond, FRI og Sex og Politikk.

I år er det 25 år siden lesbiske aktivister demonstrerte i plenumsalen under FNs Kvinnekonferanse i Beijing. Gro Lindstad, den gang leder av Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring - LLH (nå FRI), var en av dem. LLH hadde fått stipend fra norske myndigheter til å sende leder Gro Lindstad som deltager.

– Etter over en uke med aktiviteter, demonstrasjoner, debatter, boklansering på NGO Forum Huairou, 5 mil utenfor Beijing hvor kinesiske myndigheter plasserte aktivistene så vi ikke skulle være synlig for befolkningen, hadde en del av oss også akkreditering til FNs kvinnekonferanse i Beijing, minnes Gro Lindstad, som i dag er daglig leder i FOKUS – Forum for kvinner og utviklingsspørsmål.

Lesbenes telt

Kinesiske myndigheter overvåket oss.

Gro Lindstad

I Huairou var det for første gang under noen av FNs kvinnekonferanser et eget område hvor lesbiske kunne samles.

– Det var et lesbisk telt hvor mange av aktivitetene, og mye planlegging foregikk. Kinesiske myndigheter overvåket oss, brosjyremateriell på kinesisk ble konfiskert, vi arrangerte fest og dans på et disco i Beijing, med Sons of Sappfo som arrangør, og vi hadde kinesiske soldater som tilskuere da festen etter hvert tok av og det ble danset på barene.

Til selve konferansen, hvor ministere og statsledere fra hele verden skulle delta, hadde de lesbiske aktivistene fremmet krav om at lesbiskes rettigheter skulle synliggjøres, og at en av aktivistene skulle få holde innlegg i plenum til politikerne og andre som var til stede.

– Vi hadde slagordet Lesbian Rights are Human Rights - Human Rights are Lesbian Rights, og vi trykket plakater, et eget banner og buttons.

Ulovlig aksjon

Jeg meldte meg til å smugle inn banneret med slagordet.

Gro Lindstad

Med god hjelp fra blant andre den norske og svenske delegasjonen, med statsråd Grete Berget og statsråd Mona Sahlin som ledere av delegasjonene, samt mange andre, fikk aktivistene taletid.

– Vi valgte Beverly Ditsie fra Sør-Afrika som vår representant. Samtidig planla vi også en ulovlig aksjon fra tilhørerbalkongen inne i plenumsalen. Jeg meldte meg til å smugle inn banneret med slagordet. Det ble gjemt på ryggen under skjorten min, og så brettet ut og sluppet over balkongrekkverket på avtalt tidspunkt rett etter at Beverly hadde holdt innlegget.

At banneret havnet opp ned ble fort korrigert, og aksjonen skapte oppstyr og oppmerksomhet før FNs vakter kom til og konfiskerte banner og plakater.

Innlegget var på vegne av lesbiske og på vegne av International Gay and Lesbian Human Rights Commission og mer enn 50 andre internasjonale organisasjoner.

Digital historiefortelling

I 2020, under global nedstengning og pandemi tok Beverly Palesa Ditsie kontakt med noen av de fantastiske aktivistene rundt omkring i verden som sto bak kampanjen i 1995, som førte til den historiske talen. Det ble tile en rekke digitale møter, og en tur tilbake til minner og gjenfortelling av opplevelser. Samtalene ble gjennomført og filmen laget for å synliggjøre den mest vellykkede lesbiske synlighetskampanjen noensinne.

Filmen er laget utelukkende med virtuelle intervjuer og samtaler i løpet av 5 måneder våren og sommeren 2020, og er basert på samtaler med over 20 lesbiske aktivister. Beverly Palesa Ditsie sier at hennes største utfordring har vært å få tilgang til arkivmateriale for å kunne redigere filme. Hver eneste institusjon i verden har vært stengt på grunn av pandemien, fra universiteter til private og offentlige arkiv. Det førte til at mange av de som er del av filmen sendte sine personlige arkiv og bilde, så filmen kunne ferdigstilles.

Perfekt tidspunkt

Filmen burde ha vært laget for lenge siden, men kunne ikke ha kommet på et bedre tidspunkt. Verden strever med Covid-19, fattigdom, seksuell vold og femicide, I tillegg til økende grad av fascisme. Onsdag 21. oktober har filmen verdenspremiere på Vega scene i Oslo. Siden skal den også vises under Pride i Johannesburg.

Beverly Palesa Ditsie sier selv: – Selv om innestengelse, portforbud og pandemi har vært stressende på mange ulike måter, så har jeg vært heldig å få gjøre det jeg elsker og det jeg er født til å gjøre.

25 år etter kvinnekonferansen i Beijing, hvor over 30 000 aktivister var samlet inkluderer filmen spørsmål som: Hva skjedde under konferansen. Hvor langt har vi kommet siden den gang, og hva må til for å få full likestilling og frigjøring?

Nå lanseres dokumentarfilmen «Lesbians Free Everyone» av regissør Beverly Ditsie. Filmen forteller historien om de lesbiske aktivistene og aksjonene de arrangerte i Huairou og Beijing i 1995 og hva de faktisk var med på.

– Og ikke minst hvilken betydning aktivisme har hatt i årene etter, sier Gro Lindstad.

Powered by Labrador CMS