Fotojournalist Iffit Qureshi står bak utstillingen Aktivistene.

Aktivister på utstilling

Publisert

Møt 32 ildsjeler som har kjempet for menneskerettigheter.

Hva er prisen for å gå til kamp mot urettferdighet? I utstillingen Aktivistene har Iffit Qureshi portrettert 32 ildsjeler som vet hva det betyr å måtte kjempe.

Politi og homo, Bård Stensli, Skeiv Verden-leder Nora Mehsen, prest Siri Sunde, transaktivist Jeanette John Solstad Remø og koreograf og aktivist Thomas Talawa Prestø er noen av aktivistene som pryder veggene på Interkulturelt Museum på Grønland i Oslo. I utstillingen Aktivistene møter publikum også aktivister som Arild Knutsen, Marte Goksøyr, Per Fugelli og idealister som kjemper mot omskjæring av kvinner, dødsstraff, sorteringssamfunn og diskriminering av hørselshemmede.

Bildene er signert Iffit Qureshi, fotojournalist og foredragsholder. Hun står bak den populære Facebook-siden Humans of Oslo, og har en rekke populære utstillinger bak seg. I 2015 ga hun ut boka «Oslofolk - En kjærlighetserklæring til byen» på Gyldendal.

«Er jeg modig? Jeg prøver så godt jeg kan. Vi har alle et ansvar for å være modige. Det handler om retten til å stå opp for det man mener er riktig, og støtte andre i deres kamp,» sier Skeiv Verden-leder Nora Meshen i intervjuet som følger hennes portrett.

Nå er Qureshi aktuell med utstillingen Aktivistene, som åpner på Interkulturelt Museum onsdag 18. januar.

– Aktivistene i utstillingen er folk jeg ser opp til, og mange av dem er mennesker jeg mener ikke har fått den statusen de fortjener, sier Iffit Qureshi til Blikk Nett mens hun viser oss utstillingen på Interkulturelt Museum.

– Målet mitt med utstillingen er å gi aktivistene en plass som historiske figurer i Norge.

Sterke historier

Et annet klart mål med utstillingen er å vise at aktivisme er mangfoldig.

– Aktivisme er mer enn kun kvinnekamp, lhbt-kamp og kamp mot rasisme. Det finnes et stort mangfold av aktivister, sier Qureshi og stopper opp ved et fargerikt portrett av Jeanette John Solstad Remø.

– Jeanette John er transaktivist og var en pådriver for loven som gir rett til å endre juridisk kjønn. Transpersoner er en utsatt og ofte usynlig gruppe, og mange opplever å bli utstøtt – også i lhbt-miljøet. Da Jeanette John fortalte om hvordan familien hadde omfavnet og støttet henne, så kom tårene mine, sier Iffit Qureshi og forteller at intervjuene ledsager portrettene av aktivistene.

– Det har vært mange sterke intervjuer, og mange tårer. Historien til sogneprest Siri Sunde er også en som gikk inn på meg. I 1997, da hun var kapellan i Nordre Land, inngikk hun partnerskap med en annen kvinne, og vurderte derfor å si opp jobben sin. Sunde forteller om den massive oppmerksomheten som kom i kjølvannet av striden i kirken. Men i intervjuet forteller Sunde mest om støtten de fikk og om hvordan de valgte å fokusere på det positive, sier Qureshi og legger til at aktivisme likevel koster noe for de av oss som velger å stikke hode fram.

«Er jeg modig? Jeg prøver så godt jeg kan. Vi har alle et ansvar for å være modige. Det handler om retten til å stå opp for det man mener er riktig, og støtte andre i deres kamp,» sier Skeiv Verden-leder Nora Meshen i intervjuet som følger hennes portrett.

Stort mangfold

Mangfoldet av aktivisme spenner fra samenes kamp til arbeidet for rusbrukeres verdighet, samt kampen mot rasisme og antisemittisme. Uavhengig av kampsaker, så handler det om menneskerettigheter og interseksjonalitet går som en rød tråd gjennom utstillingen.

– Jeg håper virkelig at publikum kommer til den konklusjonen også, sier Qureshi og forteller at mangfoldet måtte være med.

– Jeg er overbevist om at publikum vil lære noe nytt om andre grupper i samfunnet på denne utstillingen.

Qureshi stopper opp ved bildet av Norges «homodronning» Kim Friele. I intervjuet som følger portrettet forteller Friele:

«Så lenge jeg kan huske, har jeg kjempet for rettighetene til marginaliserte mennesker.»

– Nettopp derfor er Kim Friele så viktig i denne utstillingen. Det samme med Per Fugelli og de andre aktivistene – De evner å se utover sin egen hjertesak, avslutter Qureshi.

Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord, åpner utstillingen og Kim Friele og Per Fugelli vil begge bidra med ord. Farida Bolseth Benounis opptrer.

Utstillingsåpning: Aktivistene, onsdag 18. januar, kl. 18, Interkulturelt Museum, Tøyenbekken 5, Oslo. Mer info: Aktivistene, Interkulturelt Museum

Powered by Labrador CMS