– Aldri mer er nå!

Når nynazistene demonstrerer mot homolobbyen 29. juli i Fredrikstad møtes de av over 3 000 motdemonstranter.

Publisert

Den høyreekstreme grupperingen Den nordiske motstandsbevegelsen har søkt og fått tillatelse til å demonstrere i Fredrikstad 29. juli. Demonstrasjonen har som mål å knuse det grupperingen omtaler som homolobbyen.

Nyheten om demonstrasjonen ble møtt av et grasrotengasjement. Dan André Syversen, Fredrikstadboer og Rødt-politiker, var den som engasjerte seg og inviterte til motdemonstrasjon.

«Stopp nazistene – Motdemonstrasjon» har skapt engasjement og over 3 000 har meldt at de vil eller er interessert i å demonstrere mot Den nordiske motstandsbevegelsen i Fredrikstad 29. juli. Ifølge Dan André Syversen planlegges det en folkefest i Fredrikstad denne dagen.

– Som en motsetning til alt hatet, så er vi i gang med planleggingen av en folkefest i tillegg til selve motdemonstrasjonen. Vi snakker scene, landskjente artister, gode appeller, kjærlighet, regnbueeffekter, solidaritet og mangfold, sier Syversen og forteller at arbeidsgruppen rundt motdemonstrasjonen har kontaktet flere artister.

– Vi er i dialog med flere artister og appellanter som er villig til å stille opp "non-profitt".

Busser til Fredrikstad

Motdemonstrasjonen har skapt engasjement også utenfor Fredrikstad. Norsk Transportarbeiderforbund og andre organisasjonen planlegger å sette opp busser fra Oslo og andre byer som skal frakte motdemonstranter til Fredrikstad.

Målet i utgangspunktet var å få politiet i Fredrikstad til å nekte Den norske motstandsbevegelsen å demonstrere. Tirsdag 23. mai kom nyheten om at politiet gir klarsignal til at demonstrasjonen «Knus homolobbyen» får gå som planlagt.

– Det er veldig skuffende sier Syversen til Blikk Nett.

– Jeg mener politiet hadde grunnlag for å forby demonstrasjonen.

Overfor Fredriksstad Blad opplyser ordenssjef i politiet, Inge Jensen, at tillatelse er gitt.

«Det skal ekstremt mye til for at vi kan nekte personer eller grupperinger å ytre seg i det offentlige rom. Dette er grunnlovsfestet,» sier ordenssjefen til Fredriksstad Blad.

– Nazister kan ikke ties i hjel

Den nordiske motstandsbevegelsen har aksjonert mot lhbt-miljøet tidligere. Under Skeive Sørlandsdager i august i fjor stjal og brant nynazister regnbueflagg i forkant av paraden. Aksjonen førte til en rekordparade som protest mot høyreekstreme. Den nordiske motstandsbevegelsen fulgte også paraden og tok bilder – noe mange paradedeltakere opplevde som truende. Den nordiske motstandsbevegelsen har også vært til stede og tatt bilder av Oslo Pride-paraden.

Dan André Syversen mener det er viktig å ta trusler fra de høyreekstreme på alvor.

– Jeg er engasjert i antirasisme og har fulgt med på Den nordiske motstandsbevegelsen i lang tid. Det at de nå kommer til «min» by, Fredrikstad, gjorde at jeg opprettet denne motdemonstrasjonen, sier han og advarer mot å tie i hjel nynazistene.

– Nazister kan ikke ignoreres eller ties i hjel. De er en reell trussel mot minoritetsgrupper i samfunnet – og når man ser på rullebladet til enkelte i Den nordiske motstandsbevegelsen og lignende grupperinger, så ser man at det er farlige folk vi har med å gjøre. De fronter farlige ideer og tanker, sier Syversen.

Vil ha med skeive organisasjoner

Nå håper Dan André Syversen at skeive organisasjoner som FRI, Skeiv Ungdom og Skeiv Verden også kommer til Fredrikstad i juli.

– Vi har en arbeidsgruppe på foreløpig 80 dedikerte personer som jobber med gjennomføring av motdemonstrasjonen - de representerer ulike partier, forbund og foreninger. Vi har et sterkt håp om å komme til enighet om noe som er så bra og virkningsfullt at de aller fleste ønsker å stille seg bak det. Her trenger vi hjelp av flere ressurspersoner fra ulike hold så det hadde vært kjempeflott om de skeive organisasjonene også stiller seg bak motdemonstrasjonen, sier han.

Ifølge Syversen skal motdemonstrasjonen i Fredrikstad 29. juli være en markering i mangfoldets og kjærlighetens tegn som gjør nazistenes markering til en liten parentes.

– Vi må stå samlet mot hatet og trekke en tydelig grense. Ingen nazister i våre gater. Aldri mer er nå.