Pride

Alessandra til Grenland Pride

Skæiv, en medlemsorganisasjon for skeive, har overtatt Grenland Pride, og i helgen slår de seg løs. Festivalen kan blant annet lokke med konsert med Alessandra.

– En skeiv popkunstner med røtter i Bamble må jo bare stå på scenen under Grenland Pride, sier leder Sondre Moland om Alessandra som opptrer lørdag 14. september.
Publisert

– Vi gleder oss til å ønske velkommen, til både skeive og allierte, sier leder Sondre Moland.

– Vi synes programmet er allsidig, og håper alle kan finne noe de har lyst til å være med på.

Grenland Pride dekker det geografiske området Porsgrunn, Skien, Siljan og Bamble i Telemark, og paraden bytter annethvert år mellom Porsgrunn og Skien.

– Grenland Pride starter torsdag 12. september, og åpningen har fokus på lokalt skeivt liv, hvor Skeivt Historielag skal presentere et prosjekt de har jobbet med.

Siden blir det en panelsamtale med to lokale unge skeive; Rio Vik, aka Ria the Revolution Rider, en fremadstormende dragartist som har flyttet til storbyen, og Vilje Augistin Juvskås, en modig ildsjel som arranger bygdepride i flere kommuner i Vest-Telemark.

– Rio og Vilje representerer sammen hvordan det er å være ung skeiv i Telemark, og det blir veldig spennende å høre deres perspektiv sammen med Historielagets kunnskap, sier Moland.

Tattoo og butcher

Fredag 13. september starter med skæiv sauna, hvor man kan slappe av etter en travel arbeidsuke og lade opp til helgen.

– Det lokale tatoveringsstudioet Bad Art Tattoo & Atelier har flashdag, med salg av merch og kunst.

Hovedattraksjonen er den fantastiske forestillingen «A butch is a butch is a butch», i samarbeid med Grenland Friteater.

– Vi synes det er så kult å ha med så mange lokale skeive som mulig i programmet vårt, så vi er veldig glade for at Ann-Christin Kongsness ville komme både med «A Butch» og dragking-gruppa Gutta i år, sier Moland.

Etter forestillingen blir det panelsamtale med kunstnerne ledet av Heiki Eero Riipinen.

Konsert med Alessandra

– Det beste med Pride, eller Præid som vi sier her i Grenland, er jo selvsagt paradedagen lørdag 14. september, sier Moland.

– Og årets paradeshow er det største og mest spennende vi har hatt noensinne, sier han og forteller at det blir show og appeller, med underholdning av Gutta og Phoenix D’Vine, appell ved poet og Palestina-aktivist Wesam Almadani, og gratiskonsert med selve dronningen over alle konger Alessandra.

Alessandra er som kjent vinneren av Melodi Grand Pprix i 2023 med hiten «Queen of Kings».

– En skeiv popkunstner med røtter i Bamble måtte jo bare stå på scenen i Grenland, og vi er utrolig stolte over ikke bare å få henne hit, men å kunne presentere det gratis på scenen under paradeshowet, sier Moland.

Etter paradeshowet blir det pridelounge med DJ Tine fra Karmaklubb, en hyggelig opplading til festen senere på kvelden, hvor DJ Austinat byr opp til dans på Glasshjørnet. Det blir også en burlesqueopptreden med Felina Fire.

Samhold og fellesskap

Søndag 15. september søndag er fokuset samhold og felleskap.

– Vi har et samarbeid med Quality Hotel Skjærgården i Langesund, og arrangerer familiefrokost med bading for regnbuefamilier. Vi har alltid et fokus på økonomisk tilgjengelighet, så arrangementer er gratis for barn å delta på, og vi setter derfor opp gratis transport for de som trenger det, sier Moland til Blikk.

Borgestad Kirke inviterer til sjelelig påfyll med Regnbuemesse på ettermiddagen, og konsert med med bandet Euphoria.

– Og så avsluttes hele Pride med en transkafé i Skien. Kaféen er åpen for alle transpersoner og deres nærmeste, uansett hvor man er i sin prosess med kjønnsidentitet. Her kan man være seg selv og finne total aksept og community.

Å arrangere Pride er alltid nervepirrende, men Pride i september har et ekstra spenningsmoment ifølge festivallederen.

– Jeg sjekker værmeldingen litt for ofte. Men så langt ser det ut som strålende sol og blå himmel så langt øyet kan se!

Info og fullt program: Grenland Pride

Powered by Labrador CMS