Ålesund Pride 2018
Ålesund Pride 2018

Ålesund er for alle

Rundt 4 000 deltok på historiens første Ålesund Pride, og arrangørene er klare på at dette er noe som må gjentas neste år.

Publisert

Rundt 4 000 deltok på historiens første Ålesund Pride, og arrangørene er klare på at dette er noe som må gjentas neste år.

Det var suksessen til Bygdepride i Ørsta/Volda i mai som var inspirasjonen til Ålesund Pride. Mer enn fem hundre hadde meldt sin ankomst på forhånd, noe som var flere enn det som var varslet på forhånd til Bygdepride, men jugendbyen var likevel ikke garantert en like stor folkefest som det Bygdepride klarte å mønstre.

Tettpakket uke

Det var Sentrumsforeningen i Ålesund som tok intiativet til at også den største byen på Sunnmøre måtte få egen Pride. Sammen med foreningen FRI har de fargelagt byen i regnbuens farger.

Ålesund Pride ble sparket i gang sist søndag da fotballklubben Aafk skiftet ut cornerflaggene og erstattet de med regnbueflagg da de spilte seriekamp. For å markere at her kan man være den man er og elske den man vil, heiste ordførere over store deler av Sunnmøre tirsdag regnbueflagg forran råhusene sine eller på andre sentrale flaggstenger. Torsdag var det seminar om både mangfold i arbeidslivet og kjønnsidentitet, og åpning av utstillingen «Lyset på lenger». Fredag ble teaterforestillingen «Ingen homo i 2. divisjon» vist for ungdomsskoleelver på dagtid, og for alle andre på kveldstid. Dit kom også helseminister Bent Høie for å vise sin støtte.

Etter paraden på lørdag fortsatte Ålesund Pride med et tettpakket program. Det var BoblePride på Anno, visning av dokumentarfilmen om Bygdepride på View The Fjords, før festen fortsatte på festivalområdet med gratiskonsert med både Melody Makers og LIZZ m/band før man festet videre med Bromance på Bro, feiret Pride Weekend på Bachus og Celebrate Pride på Terminalen byscene med dj Martin.

Byens spisesteder lokket med en rett for en 100-lapp for å markere sin støtte til Ålesund Pride. I tillegg har det vært pridefester på flere av byens uteplasser. Det var regnbueflagg og prideffekter i de fleste av byens butikker, så det var liten tvil om at Ålesund Pride var et velkomment arrangement.

Søndag avsluttet Ålesund Pride med Den nasjonale kom-ut-dagen sammen med DNT. Turen gikk opp til Fjellstua. Etterpå var det Regnbuemesse på fjellet Aksla.

Se bilder fra paraden under Ålesund Pride